Ukrainere protesterer mot den russiske invasjonen, utenfor det russiske konsulatet i Istanbul, 25. februar. Foto: Yasin Akgul, AFP / NTB.

Vestens mislykkede sanksjonspolitikk

De vestlige landene forsøkte å stanse Russlands militære opptrapping og invasjon av Ukraina med stadige trusler om økonomiske straffetiltak. Selv om sanksjoner sjelden har vist seg å fungere, har det blitt USAs og EUs foretrukne våpen.

«Hvis Putin invaderer, vil jeg at han skal vite at han vil få problemer med å kjøpe en brus fra en brusautomat innen fem minutter», uttalte demokraten Seth Moulton til journalistene under et besøk i Kyiv i slutten av desember. I begynnelsen av februar fremmet partikollegene hans et lovforslag om «preventive sanksjoner», et uvanlig konsept i internasjonal politikk, siden det innebærer å straffe hypotetiske hendelser.

Forslaget lovet, «i tilfelle eskalering», å forby de største russiske bankene å bruke dollar og Swift, meldingssystemet som de fleste banker i verden bruker til transaksjoner seg imellom. I tillegg åpnet det for embargo på høyteknologi og blokkering av gassrørledningen Nord Stream 2. Disse truslene om sanksjoner var ikke nok til å avskrekke Vladimir Putin. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal