Portrett av Jaroslav den vise fra en ukrainsk pengeseddel. I Vladimir Putins historieskriving er det som om fyrsten av Kyiv utpekte sine framtidige arvtakere tusen år fram i tid. Foto: Shutterstock.

Putins nyimperialistiske historieskriving

Siden Sovjetunionens sammenbrudd har Russland og Ukraina konstruert motstridende historiske fortellinger. Der den russiske er nyimperialistisk, er den ukrainske nasjonalistisk, men begge har en avvisning av den kommunistiske fortiden til felles.

april 2022

Fyrst Jaroslav den vise av Kyiv (978–1054) kunne ikke ha forestilt seg det vanvittige brodermordet til sine fjerne etterkommere i 2022. I dag viser både Russland og Ukraina til ham, og hver av dem ser staten hans, Rus, som deres eksklusive historiske opprinnelse. Krigen om historien startet før krigen på slagmarken.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 var ikke striden om fortiden like fatal. Den ukrainske staten forsøkte også å hele noen av fortidens sår for å dempe internasjonal friksjon. I 2002 og 2007 nedsatte de to landene en felles historikerkommisjon for å utarbeide lærebøker om deres felles historie. Men forsøkene strandet, mye på grunn av en gjensidig mistillit nøret av disse nye nasjonalstatenes behov for å konstruere en særegen identitet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal