Er FN utdatert?

I krigen i Ukraina bidrar FN med hjelp til flyktninger, mat og medisin, alt bortsett fra organisasjonens hovedoppgave: fred og sikkerhet. Det tok hele 54 dager før FNs generalsekretær António Guterres innledet et diplomatisk initiativ.

FNs generalsekretær António Guterres i et utbombet område i den ukrainske byen Irpin, 28. april. Guterres nølte i flere uker med å ta kontakt med partene i krigen, til tross for at FNs hovedoppgave er å sikre internasjonal fred og sikkerhet. Foto: David Guttenfelder, The New York Times / NTB.

FNs sikkerhetsråd, New York, 21. februar. Etter å ha fordømt det russiske angrepet på Ukraina, som de fleste av sine kolleger, la Kenyas ambassadør Martin Kimani til: «Videre fordømmer vi kategorisk tendensen de siste tiårene til at mektige stater, inkludert medlemmene av Sikkerhetsrådet, hensynsløst bryter folkeretten.» Han kom også med en advarsel i form av en høytidelig appell: «Multilateralismen ligger for døden i kveld. Den har blitt angrepet i dag, slik den har blitt av andre mektige stater i nylig fortid. Vi oppfordrer alle medlemsland til å samle seg bak generalsekretæren og be ham om at vi alle slutter opp om standarden som forsvarer multilateralismen.»

Sjelden har noen klart å beskrive så godt med så få ord den internasjonale krisen som i over ti år har tilspisset seg og nå utgjør en eksistensiell trussel for FN. Som Kimani påpeker i diplomatenes høflige språk, er det definitivt ikke første gang at FN-paktens hovedprinsipper – spesielt forbudet mot å bruke makt og mot å blande seg inn i andre lands indre anliggender – blir skamløst angrepet av ett av de fem permanente medlemmene av Sikkerhetsrådet (USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal