Lulas dreining mot sentrum

Alt tyder på at Lula da Silva vil gå videre i første runde av det brasilianske presidentvalget 2. oktober og møte Jair Bolsonaro i andre runde. Men for å vinne valget har den tidligere fagforeningsmannen inngått en underlig allianse.

september 2022
Koalisjonen mellom presidentkandidat Luiz Inácio Lula da Silvas PT og visepresidentkandidat Geraldo Alckmins PSB representerer en ny politisk vei for Brasil etter Jair Bolsonaros styre. Lula da Silva viser her fram koalisjonens flyveblad etter et valgmøte 8. august i år. Foto: Isaac Fontana, Shutterstock.

Hva var det han tenkte? I april annonserte Luiz Inácio Lula da Silva, Brasils tidligere president (2003–2010) og en av den latinamerikanske venstresidens viktigste skikkelser, en allianse med Geraldo Alckmin foran presidentvalget 2. oktober. Denne tidligere guvernøren av São Paulo er en av de historiske lederne for Det brasilianske sosialdemokratiske parti (PSDB), et konservativt og nyliberalt parti som lenge har vært dominerende på den brasilianske høyresiden.

For Alckmin er alliansen fullstendig logisk. I 2018 satte den overraskende valgseieren til Jair Bolsonaro, en tidligere offiser med en høyreekstrem retorikk, de tradisjonelle høyrepartiene på sidelinjen, noe som førte til endeløse interne konflikter. Etter å ha tapt mot Lula i andre runde av presidentvalget i 2006 og røket ut i første runde i 2018, meldte Alckmin overgang til Det brasilianske sosialistparti (PSB, sentrum-venstre) for å gå i forhandlinger om å bli Lulas visepresident-kandidat. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal