Fredsmekleren Kina

Etter sju år har Iran og Saudi-Arabia gjenopptatt sine diplomatiske forbindelser, med Kina som mekler. Men det gjenstår å se om Saudi-Arabia og Iran klarer å overvinne sine mange uenigheter.

Avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia er den første internasjonale avtalen Kina offisielt har meklet fram. Her er Kinas toppdiplomat Wang Yi sammen med leder for Irans sikkerhetsråd Ali Shamkhani og Saudi-Arabias nasjonale sikkerhetsrådgiver Musaad bin Mohammed al-Aiban under signeringsseremonien i Beijing 10. mars. Foto: China Daily / NTB.

Den 10. mars kom det to store overraskelser. Saudi-Arabia og Iran, som har vært rivaler siden 1960-tallet, annonserte at de ville gjenoppta de diplomatiske forbindelsene. Disse ble brutt i 2016 da Saudi-Arabia henrettet flere sjiamuslimer, noe som førte til at en folkemengde gikk til angrep på den saudiske ambassaden i Teheran. Og med denne forsoningen meldte Kina seg på «det store spillet» i Midtøsten, som mekler for avtalen de to landene i all hemmelighet hadde forhandlet om i to år med fem mislykkede runder. Viktigheten av håndtrykket i Beijing bør ikke overdrives, for mye gjenstår før freden blir en realitet, særlig i Jemen, der Iran og Saudi-Arabia står på hver sin side i konflikten. Men vestlige ledere bør heller ikke undervurdere denne hendelsen, slik som Biden-administrasjonen, som reagerte med å nedtone den, men samtidig motvillig innrømmet at ethvert framskritt er av det gode.

Det kinesiske utenriksdepartementets talsperson var på sin side heller beskjeden. Avtalen er «en seier for dialog og fred», sa han på sin ukentlige pressekonferanse, til tross for at dette er den første internasjonale avtalen Kina offisielt har vært mekler for. Det er også første gang Kina har blandet seg inn i Midtøsten, et strategisk område som USA har dominert i over 70 år, til tross for at Asia har vært USAs uttalte prioritering siden begynnelsen av århundret. Fram til nå har Kina holdt seg langt unna, og så langt unna at Barack Obama i sin tid kalte Kina en «blindpassasjer» på en amerikansk politikk som, ifølge ham, var avgjørende for «regionens sikkerhet».
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal