Full brems for normalisering

I flere måneder har det amerikanske diplomatiet presset på for en tilnærming mellom Saudi-Arabia og Israel. Nå truer krigen med å velte planene. Uansett hva utfallet blir, har USAs anstrengelser styrket kronprins Mohammed bin Salmans status.

Selv om både Israel og Saudi-Arabia kan ha mye å tjene på en normaliseringsavtale, er det USA som ivrer mest etter å få den på plass. 15. oktober dro USAs utenriksminister Antony Blinken (i flytrappa) til Riyadh i et forsøk på å redde forhandlingene etter Israels brutale bombing av Gazastripen. Foto: Jacquelyn Martin, AP / AFP / NTB.

«Kongeriket minner om at det gjentatte ganger har advart mot farene for at situasjonen kan eksplodere som følge av den fortsatte okkupasjonen, av at det palestinske folket fratas sine legitime rettigheter, og av de systematiske provokasjonene mot deres helligdommer», uttalte det saudiske utenriksdepartementet noen timer etter Hamas’ angrep på Israel 7. oktober. Uttalelsen oppfordrer til «en umiddelbar stans i eskaleringen mellom de to partene» og gir en utvetydig støtte til palestinerne.

Saudi-Arabias ordvalg var riktignok mindre kategorisk enn i uttalelsene til Qatar, som lenge har gitt økonomisk støtte til Hamas. Ledelsen i Qatar var raskt ute med å holde «Israel ene og alene ansvarlig for den pågående eskaleringen på grunn av de konstante bruddene på palestinernes rettigheter». Men den saudiske uttalelsen sto i skarp kontrast til reaksjonen fra De forente arabiske emirater (UAE), som fordømte Hamas’ «angrep mot israelske byer og landsbyer nær Gazastripen» og sa at de var «forferdet over kidnappingen av sivile». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal