Israel-politikken splitter USAs jøder

Mens Bidens støtte til Israel er urokkelig, pågår det en intens strid i amerikansk politikk og på universitetene om USAs forhold til Israel.

februar 2024
Ortodokse jøder fra Neturei Karta, som støtter Palestina, holder seg for ørene mens Israel-tilhengere roper til dem ved parken National Mall i Washington DC, etter støttemarkeringen for staten Israel og mot antisemittisme tirsdag 14. november 2023. Foto: Aaron Schwartz, CNP / NTB.

Fem uker etter det brutale angrepet til Hamas 7. oktober samlet 290 000 mennesker, hovedsakelig amerikanske jøder, seg i Washington for å vise sin støtte til Israel, kreve at gislene i Gaza ble løslatt, og fordømme antisemittisme. Det var utvilsomt den største pro-israelske demonstrasjonen i USAs historie. Fra et rent politisk perspektiv var den sannsynligvis også den minst nødvendige, ettersom Joe Bidens regjering allerede hadde stilt seg helhjertet bak Israel.

Denne støttemarkeringen sto i grell kontrast til de rundt to tusen demonstrantene som samlet seg «i solidaritet med det jødiske folk» da det brøt ut krig mellom Israel og Hamas i mai 2021. Den gang boikottet de fleste av de progressive organisasjonene initiativet og kritiserte arrangørene for å sidestille kritikk av sionismen med antisemittisme. Men 14. november møtte de opp i hopetall, samtidig som de krevde at Biden måtte legge press på Benjamin Netanyahus regjering for å få slutt på massakrene på sivile palestinere. Selv Americans for Peace Now (APN), som vil at USA skal sette som betingelse for sin militære støtte at Israel respekterer menneskerettighetene, deltok. Lederne for de to partiene i Kongressen var også til stede – støtte til Israel har en mirakuløs evne til å forene Bidens og Donald Trumps polariserte velgere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal