Tre hundre uoppklarte mord

Journalisten Sergio Gonzáles Rodrígues har gjennom flere år fulgt denne saken, og antyder at forbindelsene mellom visse kriminelle miljøer og den økonomiske og politiske makten er det som hindrer en reell etterforskning og oppklaring av disse drapene, som i stor grad rammer fattige kvinner.

august 2003

En av de mest redselsfulle novellene i samtidslitteraturen forteller historien om en vampyr som i en konsentrasjonsleir suger blodet ut av den ene lidelsesfellen etter den andre. Denne grusomme historien har tittelen Blant de døde, og forfatterne, Gardner Dozois og Jack Dann, måtte kjempe hardt for å få den utgitt i USA i 1982: ingen science fiction-tidsskrifter våget å tilby sine lesere noe slikt. Novellen var preget av for mye usunn og overdrevent fryktinngytende fantasi.

At denne vampyrfortellingen sjokkerer oss, skyldes det sannsynligvis at vi lever i en tilnærmet normal verden, hvor slike skrekkhistorier ikke skjer så ofte. Derimot ville vi oppfattet fortellingen som banal dersom vi levde i et univers hvor de grusomste handlinger som for eksempel innesperring, voldtekt, tortur og drap var tillatt: En verden hvor politiet beskyttet morderne, var deres medsammensvorne, anklaget uskyldige og truet, til og med eliminerte etterforskere. En verden snudd på hodet, hvor myndighetene lukket øynene, hvor de kriminelle var på frifot og de uskyldige ble pint og mishandlet. Kort sagt; et mareritt. Det er bare det at denne skrekkverdenen er sann: den er en del av Mexicos virkelighet, og er like sann som ofrene, og bevisene og vitneutsagnene jeg i en årrekke har samlet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal