Reise mot konservatismens ende

Fra tid til annen organiserer de nykonservatives talerør National Review et cruise for sine lesere. Ute på havet er krigen i Irak «en fantastisk suksess» og global oppvarming er en myte. Men de en gang så hovmodige nykonservative har mistet livsgnisten. Velgerne har vendt dem ryggen, og de rammes stadig mer av interne stridigheter. Til sjøs stiger uenighetene glimtvis til overflaten, før de overdøves av grenseløs islamofobi. Noen folk reiser på singlecruise, andre på dansecruise. Dette er cruiset for: «muslimene kommer!»

februar 2008

Jeg står med Stillehavet til livet og hengir meg til den høflige småpraten som er så høyt verdsatt av ferierende amerikanere. En søt, eldre dame fra Los Angeles har satt seg ned på noen steiner i nærheten. Drømmende forteller hun meg om hennes sønn. «Er han ditt eneste barn?» spør jeg. «Ja,» svarer hun. «Har du barn, i England?» spør hun meg. «Nei,» sier jeg. Hennes ansikt mørkner. «Du bør sette i gang,» sier hun. «Muslimene forplanter seg. Snart har de hele Europa.»

Jeg har blitt vant til slike hendelser, når feriens mildhet glir over i – ja, jeg vet ikke helt hva. Jeg reiser med et skinnende hvitt cruiseskip med to restauranter, fem barer, og 500 lesere av National Review. Her har krigen i Irak vært «en fantastisk suksess.» Global oppvarming finner ikke sted. Europa er i ferd med å bli et nytt kalifat. Og jeg har ingen steder å flykte. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal