Myten om den islamske trussel

Frykten for «multikulturalisme» brer om seg i Europa. Bakenfor det stadig tilbakevendende temaet om «islamsk terrorisme» som har erstattet «den røde fare», hviler debatten i Europa på en irrasjonell frykt for et ekspansivt islam med et militant prosjekt, en frykt for at islam vil overta Europa gjennom streng tro og høye fødselstall.

Et spørsmål uroer Europa: Er islam i sitt vesen ekspansivt og erobrende? Ja, skriker sveitserne som tok initiativ til folkeavstemningen mot bygging av minareter, og baserer seg på skriftene til en ny islamkritisk bølge.
Denne ekspansjonismen skal være grunnet på et ønske om politisk hegemoni som i det ene øyeblikk skyldes selve naturen til den «islamistiske ideologi» (høye fødselstall, misjonerende og erobrende), i det andre strategiene til enkelte aktører («islamistene» og deres «prosjekter»). Yusuf Al-Qaradawi, den mest populære av de moderate sunnisjeikene, synes å gi dem rett da han i sitt program på Al-Jazeera – «Sharia og livet» – som 6. desember 2009 var viet den sveitsiske folkeavstemningen, forsikret om at erobringen vil komme, og at alle mennesker vil forenes under Guds ord.

Granskningen av islam har en viss legitimitet. Tross alt forkynner den – i likhet med kristendommen – frelse for menneskeheten og har et budskap som stadfester profetiene. Men hva konkret betyr religiøs ekspansjonisme? Fra en sosiologisk synsvinkel kan den enten støtte seg på en militant framgangsmåte (politisk, propagandistisk eller militært), på utviklingen av religiøsitet (nyfrelste eller omvendte) eller på demografi. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kan USA reformeres?

Neste sak

Pissarros «sosiale nedrigheter»

Mer Religion

Lyset efter Gud

Vi har afskaffet Gud og dernæst sjælen, tilbage er kun verden. Med After God har Peter Sloterdijk skrevet en moderne historie om sjælens mutationer og mulige genkomst i en sekulariseret og artificiel maskinalder.

Guds koreanske krigere

Protestantismen er blitt Sør-Koreas største trossamfunn. Med teologisk og politisk inspirasjon fra USA er de fast bestemt på å innta politikken for å forberede seg på den endelige kampen mellom godt og ondt.

Reaksjonær vekkelse

Evangelikale kristne har bidratt til å få både Jair Bolsonaro og Donald Trump valgt. Vekkelsesbevegelsen er blitt ubønnhørlig politisk.

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Pinserepublikken Nigeria

Siden 1980-tallet har nypinsebevegelsen i Nigeria fått stadig større innflytelse i samfunnsliv og politikk, til tross for at halvparten av befolkningen er muslimer.

0 kr 0