Religion Islam

Myten om den islamske trussel

Frykten for «multikulturalisme» brer om seg i Europa. Bakenfor det stadig tilbakevendende temaet om «islamsk terrorisme» som har erstattet «den røde fare», hviler debatten i Europa på en irrasjonell frykt for et ekspansivt islam med et militant prosjekt, en frykt for at islam vil overta Europa gjennom streng tro og høye fødselstall.

Posted on

Et spørsmål uroer Europa: Er islam i sitt vesen ekspansivt og erobrende? Ja, skriker sveitserne som tok initiativ til folkeavstemningen mot bygging av minareter, og baserer seg på skriftene til en ny islamkritisk bølge.[ref]Se Olivier Moos, «Du minaret à la question musulmane: la nouvelle critique de l'islam» (Fra minareten til det muslimske spørsmålet: Den nye islamkritikken), i Patrick Haenni og Stéphane Lathion, Les Minarets de la discorde. Eclairage sur un débat suisse et européen (Uenighetens minareter. Belysning av en sveitsisk og europeisk debatt), Infolio, Paris, 2009.[/ref]
Denne ekspansjonismen skal være grunnet på et ønske om politisk hegemoni som i det ene øyeblikk skyldes selve naturen til den «islamistiske ideologi» (høye fødselstall, misjonerende og erobrende), i det andre strategiene til enkelte aktører («islamistene» og deres «prosjekter»).[ref]Se særlig Sylvain Besson, La Conquête de l'Occident. Le projet secret des islamistes (Erobringen av Vesten. Islamistenes hemmelige prosjekt), Seuil, Paris, 2005.[/ref] Yusuf Al-Qaradawi, den mest populære av de moderate sunnisjeikene, synes å gi dem rett da han i sitt program på Al-Jazeera – «Sharia og livet» – som 6. desember 2009 var viet den sveitsiske folkeavstemningen, forsikret om at erobringen vil komme, og at alle mennesker vil forenes under Guds ord.

Granskningen av islam har en viss legitimitet. Tross alt forkynner den – i likhet med kristendommen – frelse for menneskeheten og har et budskap som stadfester profetiene. Men hva konkret betyr religiøs ekspansjonisme? Fra en sosiologisk synsvinkel kan den enten støtte seg på en militant framgangsmåte (politisk, propagandistisk eller militært), på utviklingen av religiøsitet (nyfrelste eller omvendte) eller på demografi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Religion

Lukrativ åndsbusiness

Hva har biodynamisk jordbruk, en alternativ pedagogikk, et stort kosmetikkfirma og «etisk

0 kr 0
Gå til Toppen