Uavsluttet opprør i Aten

6. desember 2008 eksploderte greske ungdommer i sinne etter at en tenåring ble drept av to politimenn i bydelen Exarchia. To år senere har finanskrisen forverret situasjonen i landet ytterligere, samtidig som venstresiden har kommet til makten. Sinnet som fikk ungdommene til å strømme ut i gatene er fremdeles til stede.

For å forstå hva som skjedde, begynner vi med å oppsøke åstedet, der hvor gnisten til det hele ble tent. Gata heter Misolongiou, og er en liten gågate midt i bydelen Exarchia i Aten. En håndfull barer, noen trær, et mindre antall ungdommer som sitter i små grupper og drikker øl, noen rett på gata. De drikker ikke boksøl eller av pilsglass, men av halvlitersflasker som de har plukket opp hos kjøpmannen på hjørnet. «Det er billigere.» Husveggene er dekket av plakater, litt tagging, og enda flere plakater. Overalt henger bildet av en unggutt med engleaktig blikk. Det dreier seg om Alexis Grigoropoulos, den 15 år gamle gutten som ble drept av en politibetjent 6. desember 2008.1

«Det var her det skjedde,» sier en gruppe ungdommer og peker på en svart marmorplate. «Det er nesten to år siden nå.» Den kvelden og i dagene som fulgte, deltok de i demonstrasjonene som i flere tilfeller endte med fullt opprør? «Selvfølgelig gjorde vi det!» lyder det unisont. «Det var en sterk opplevelse! Vi følte sorg over Alexis, men samtidig var vi også fulle av raseri. Vi hadde lyst til å knuse alt vi kom over!» Spørsmålet vårt er egentlig litt malplassert, for alle deltok de ville dagene i desember 2008, og nettene preget av brannstiftelse, knuste butikkvinduer og tåregass. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det magiske speilet

Neste sak

Et funktionelt postmoderne modstykke til fascismen

Mer Hellas

I nasjonalismenes grenseland

EU innfører sanksjoner mot Tyrkias stadig mer ekspansjonistiske politikk. I Hellas vekker Tyrkias nye ambisjoner minner fra tidligere konflikter, som fortsatt preger grenseområdene fra Kastellorizo til Vest-Trakia via Lesvos.

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn over Athen før pandemien slo til. Men den greske regjeringen vil fortsette som før

Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på 6,7 milliarder euro fra finansministrene i eurosonen. Virkningene av kuttpolitikken Hellas har blitt påtvunget i åtte år er nå tydelige i kloakken.

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas gitt staten færre inntekter og større utgifter.

0 kr 0