Rif gjenfinner opprørsånden

De marokkanske myndighetene sliter med å demme opp for opprør etter protestbølgen i den arabiske verden. Etter valgseieren i november 2011 leder det islamistiske Rettferdighets- og utviklingspartiet regjeringen. Men maktstrukturene vedvarer, i likhet med undertrykkelsen, særlig i den forsømte berberregionen Rif.

Utenfor porten ser fengselet Al-Hocëima tomt ut. Klokka åtte om morgenen ser vi kun tre aktivister fra Marokkos menneskerettsforening (AMDH) som lener seg mot en liten varebil. Et kvarter senere kommer det også en politimann i sivil med et hardt ansikt og tredagersskjegg. Han setter seg ned på trappen til en bygård og later som om han venter på noen, uten å slippe blikket. Halv ti åpnes endelig de tunge portene, og ut kommer fire unge menn. De ble alle arrestert 11. mars 2012, i landsbyen Imzouren, 20 kilometer unna, etter en fredelig demonstrasjon mot brutaliteten til politiet som tre dager tidligere hadde stormet inn i nabolandsbyen Aït Bouayach. Nå har de tilbrakt tre måneder stuet sammen med 25 andre fengslede i celler med tjue senger.

Politinærværet gjør det umulig å snakke med de unge mennene med en gang. En av dem forsvinner dessuten raskt. Mohammed B. er fransk, født i Frankrike med marokkanske foreldre, og hadde ingenting å gjøre med demonstrasjonen. «Jeg er rørlegger i Nîmes. Jeg hadde ikke satt føttene mine i Marokko på seks år. Jeg besøkte familien til kona mi, som er fra Imzouren. Politiet kastet seg over meg helt vilkårlig. Dommeren ville ikke høre på meg, det franske konsulatet har ikke hjulpet meg, og nå vil jeg bare dra tilbake til Frankrike med kona.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Marokkos andre land

Neste sak

Fra militærstyre til religiøst diktatur?

Mer Marokko

«Du blir behandlet som et insekt»

Kong Mohammed 6 har satset hardt på store offentlige byggeprosjekter for å utvikle et privat næringsliv. Nå er Marokkos vellykkede fasade i ferd med å sprekke, med økt arbeidsledighet og sosial nød.

Gerontokratene

Syke og fraværende ledere i Algerie, Marokko og Tunisia fører til rykter og spekulasjoner om hvem som egentlig styrer.

Marokkos andre land

Rif er et stort bånd som dekker hele det nordlige Marokko fra Tanger i vest til Nador i øst. I denne regionen med storslåtte fjell som stuper ned i Middelhavet, men langt fra turistindustrien, er befolkningen spredt over en rekke isolerte små og større landsbyer. Regionen er mer eller mindre delt i en arabisktalende del i vest (jbalas) og berbisktalende del i øst (rifere).

Det skjulte Marrakech

Folkeavstemningen om grunnlovsreform har latt kong Mohammed 6 gi landet et ferniss av demokratisering, i ly av de arabiske opprørene. Men skjebnen til Marrakech, det nye Saint-Tropez for den globale kjendisklassen, viser de brutale ulikhetene som rokker ved det marokkanske samfunnets fundament.

Pennefeide om Vest-Sahara

Marokkanske og algeriske journalister strides om opprørerne i Vest-Sahara er separatister eller frihetsforkjempere.

0 kr 0