Barnearbeid for merkevarebygging

En ny type fornøyelsesparker vil innvie de unge i arbeidslivet og forbrukersamfunnet. I KidzMondo får barna lønn for aktiviteter sponset av kjente varemerker.

I motsetning til Disneyland prøver ikke nyåpnede KidzMondo i Beirut å gjenskape et fiktivt univers de unge kundene kjenner fra før. I stedet har de skapt en helt ny «mytologi». På parkens nettside (www.kidzmondo.com) beskrives den slik: En sommerdag drar to barn på oppdagelsesferd til en grotte i nærheten av feriehuset deres på den libanesiske landsbygda. Her finner fryktløse Kozmo en mystisk nøkkel som søsteren Ëena husker å ha sett i en bok hun leser, Mytiske skatter og gamle verdener. Med nøkkelen klarer barna å åpne en enorm dør i noen ruiner de gikk forbi tidligere. De kommer til en gammel, forlatt by «med noe svært magisk over seg i hvordan lyset danser rundt dem, reflekteres og brytes i en mengde fantastiske farger». Ëena børster støvet av en inskripsjon og leser: «Bare barn med hjerter av gull kommer inn her.» Ëena og broren hennes opplever så tusener av barn fra hele verden strømme til denne «edle» byen «de voksne hadde glemt» og vekke den til live igjen.

I virkeligheten er KidzMondo et slags kjøpesenter, et toetasjes skur på 10 300 kvadratmeter med aircondition og kunstig belysning. Billettlukene ligner innsjekkingsskranker på flyplasser. Til foreldrenes lettelse blir de besøkende «med hjerter av gull» utstyrt med armbånd med radiosendere de ikke kan ta av seg. Fornøyelsesparken har også 250 overvåkingskameraer. Bak sikkerhetskontrollen finner du en by i barneformat, gjenskapt «så realistisk som mulig» i 70 prosent av virkelig størrelse, forteller markedsførings- og arrangementssjef Mirna Souaid. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Endelig vet vi hvem John Galt er!

Default thumbnail
Neste sak

EUs fallitt i Palestina

Andre saker om Arbeid

«Vi holder deg i live»

31 prosent av amerikanske arbeidstakere har en såkalt ufaglært jobb. Jobbene er slitsomme, monotone og elendig

Skyld på roboten

Siden begynnelsen av 2010-tallet har en stri strøm av rapporter spådd at minst en tredjedel av

En verden på autopilot

Teknologiene som skulle frigjøre og avlaste oss gjør oss gradvis til slaver, argumenterer Bernard Stiegler i

ILOs tvetydige strategi

Farlige forbindelser mellom Den internasjonale arbeidsorganisasjonen og de internasjonale finansinstitusjonene.
Hvert 15. sekund dør en arbeider av

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.