Pinsevekkelse i Brasil

Karismatiske personligheter kan sikre partiene mange stemmer i valgsystemet i Brasil. Dermed får evangeliske kirkesamfunn stadig mer innflytelse i politikken.

«Hvis Marina ikke tar stilling innen mandag, skal hun få den verste skyllebøtta jeg noensinne har gitt en presidentkandidat.» Twittermeldingen til den innflytelsesrike predikanten Silas Malafaia lørdag 30. august har fått mye oppmerksomhet. Marina Silva rykket opp som presidentkandidat etter at Det brasilianske sosialistpartiets kandidat Eduardo Campos døde i en flystyrt 13. august. Dagen før twittermeldingen hadde hun lagt fram programmet sitt og sagt at hun ville trosse tabuet og gå inn for en felles ekteskapslov dersom hun ble valgt.

I praksis har homofile par kunnet gifte seg siden mai i fjor, etter en kjennelse i brasiliansk høyesterett. «Dette er en rettspraksis som konservative dommere fort kan bryte. Så lenge vi ikke har en lov er vi ikke sikret rettighetene våre,» sier Jean Wyllys, landets eneste åpent homofile medlem av nasjonalforsamlingen. Da Marina la fram programmet, konkretiserte hun endelig den «andre politikken» hun har lovet. Dette var desto mer oppsiktsvekkende siden presidentkandidaten også er praktiserende medlem av den konservative pinsekirken Guds forsamling. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Plastisk politikk

Neste sak

Hjertet til venstre, stemmen til høyre

Mer Brasil

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Snikende autoritarisme i Brasil

President Jair Bolsonaro gjør det meste for å undergrave demokratiet, samtidig som Brasil er at av landene som er hardest rammet av koronapandemien. George Miller snakker med André Singer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i São Paulo, om situasjonen i Brasil.

Bolsonaros autoritære ridetur

Mens pandemien sprer seg i Brasil, benytter Jair Bolsonaro anledningen til å svekke landets demokrati. At han selv har blitt smittet av viruset, synes ikke å svekke de autoritære ambisjonene til presidenten som gjerne etteraper Mussolinis ord og framtoning.

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist som er lite kjent utenfor Brasil.

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

0 kr 0