Pinsevekkelse i Brasil

Karismatiske personligheter kan sikre partiene mange stemmer i valgsystemet i Brasil. Dermed får evangeliske kirkesamfunn stadig mer innflytelse i politikken.

«Hvis Marina ikke tar stilling innen mandag, skal hun få den verste skyllebøtta jeg noensinne har gitt en presidentkandidat.» Twittermeldingen til den innflytelsesrike predikanten Silas Malafaia lørdag 30. august har fått mye oppmerksomhet. Marina Silva rykket opp som presidentkandidat etter at Det brasilianske sosialistpartiets kandidat Eduardo Campos døde i en flystyrt 13. august. Dagen før twittermeldingen hadde hun lagt fram programmet sitt og sagt at hun ville trosse tabuet og gå inn for en felles ekteskapslov dersom hun ble valgt.

I praksis har homofile par kunnet gifte seg siden mai i fjor, etter en kjennelse i brasiliansk høyesterett. «Dette er en rettspraksis som konservative dommere fort kan bryte. Så lenge vi ikke har en lov er vi ikke sikret rettighetene våre,» sier Jean Wyllys, landets eneste åpent homofile medlem av nasjonalforsamlingen. Da Marina la fram programmet, konkretiserte hun endelig den «andre politikken» hun har lovet. Dette var desto mer oppsiktsvekkende siden presidentkandidaten også er praktiserende medlem av den konservative pinsekirken Guds forsamling. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Plastisk politikk

Neste sak

Hjertet til venstre, stemmen til høyre

Andre saker om Brasil

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

Default thumbnail

Militæret i tall

Det brasilianske militæret har over 339 000 soldater,[ref]Alle tall er fra «Livro

Default thumbnail

Vår tids tese

Hva skjedde i Brasil?I slutten av august var Brasils tidligere president Luiz

0 kr 0