Fanget av mobiliteten

Den dominerende ideologien bygger på så allment aksepterte ideer at de ender med å miste alt perspektiv. For eksempel ’mobilitet’, et ord som ved nærmere ettersyn mister all mening.

Mobilitet er en «drivkraft for menneskelig utvikling» ifølge FN. På en reklameplakat står det: «Hello Bank! Mobil akkurat som deg.» Et annet sted: «Frihet, likhet, mobilitet». «Mobilitet er viktig både for den individuelle elev, elevene som gruppe, og for lærerne», står det i en læreplan.

’Mobilitet’ dukker opp overalt. Ordet opptrer ofte sammen med flyt, frihet, kreativitet og tilgjengelighet. Forskerne ser her et nytt begrep, eller et nytt paradigme. Ingenting slipper unna mobiliteten, verken mennesker (studenter, lønnsmottakere, innvandrere), varer (som fraktes jorda rundt), kompetanse (som fleksibilitet og åpenhet), politiske og vitenskapelige ideer eller informasjon (media, nettverk). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Første kvinne legger stemmeseddelen i urnen ved det norske kommunevalget i 1910. Foto: Ukjent / Oslo Museum.
Forrige sak

Forgjengelig demokrati

Neste sak

Milliardærenes monumentale fantasi

Andre saker om Ideologikritikk

Utopiske utsagn

Reform eller revolusjon. I sin nye bok Krise til Opstand gir Mikkel Bolt en interessant analyse

Lenge leve ideologien

Danske Center for Vild Analyse har startet et nytt forlag for samtidsanalyse. Først ut er Ideologi

Hold religionene utenfor

Ville den palestinske motstandskampen vært mindre hvis Vestbredden var okkupert av buddhister? Ideen om sammenstøt mellom

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.