Fanget av mobiliteten

Den dominerende ideologien bygger på så allment aksepterte ideer at de ender med å miste alt perspektiv. For eksempel ’mobilitet’, et ord som ved nærmere ettersyn mister all mening.

Mobilitet er en «drivkraft for menneskelig utvikling» ifølge FN. På en reklameplakat står det: «Hello Bank! Mobil akkurat som deg.» Et annet sted: «Frihet, likhet, mobilitet». «Mobilitet er viktig både for den individuelle elev, elevene som gruppe, og for lærerne», står det i en læreplan.

’Mobilitet’ dukker opp overalt. Ordet opptrer ofte sammen med flyt, frihet, kreativitet og tilgjengelighet. Forskerne ser her et nytt begrep, eller et nytt paradigme. Ingenting slipper unna mobiliteten, verken mennesker (studenter, lønnsmottakere, innvandrere), varer (som fraktes jorda rundt), kompetanse (som fleksibilitet og åpenhet), politiske og vitenskapelige ideer eller informasjon (media, nettverk). (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Forgjengelig demokrati

Neste sak

Milliardærenes monumentale fantasi

Mer Ideologikritikk

Utopiske utsagn

Reform eller revolusjon. I sin nye bok Krise til Opstand gir Mikkel Bolt en interessant analyse av finanskrisen og dagens kapitalistiske system. Men det er vanskelig å se hvordan Europas tapte generasjon skal få framstidstroen tilbake med Bolts vage appell om en verdensomspennende revolusjon.

Endelig vet vi hvem John Galt er!

Det er ikke de store kreative geniene som nå hjelper vanlige late folk, det er vanlige skattebetalere som hjelper de mislykkede «kreative geniene».

Lenge leve ideologien

Danske Center for Vild Analyse har startet et nytt forlag for samtidsanalyse. Først ut er Ideologi er noget bras, en vill analyse av dagens postideologiske Danmark.

Hold religionene utenfor

Ville den palestinske motstandskampen vært mindre hvis Vestbredden var okkupert av buddhister? Ideen om sammenstøt mellom religioner har blitt standardanalysen av internasjonale og regionale konflikter. Sammensatte politiske landskap blir redusert til religiøse verdier.

0 kr 0