Et Europa vi ikke lenger vil ha

Eurogruppens renkespill mot Hellas avslører et dysfunksjonelt EU. En tvungen føderalisme presser seg fram i Europa, mens fiendskapet mellom EU-landene paradoksalt nok er større enn på lenge.

En ung og energisk bevegelse ville forandre en nasjon og vekke Europa. Eurogruppen og Det internasjonale pengefondet (IMF) knuste håpet deres.

Hendelsene i Hellas har vært et sjokk for EU-tilhengere. Etter sjokket trer tre lærdommer fram. For det første, EUs stadig mer autoritære vesen, ettersom Tyskland uten motvekt påtvinger unionen sin vilje og sine besettelser. For det andre, unionens manglende evne – til tross for at den er grunnlagt på et fredsløfte – til å trekke den minste lærdom av historien, selv nyere og voldelig historie, nå som den er mest opptatt av å straffe dårlige betalere og gjenstridige elever. Og, sist men ikke minst, utfordringen dette hukommelsesløse eneveldet skaper for de som så på EU som et eksperiment for å overskride nasjonale rammer og fornye demokratiet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0