Paven mot kapitalen

Frans er den første ikke-europeiske paven på 1300 år. Han er fast bestemt på å endre den katolske kirkens verdenssyn, gi Vatikanet en plass i det internasjonale diplomatiet, reformere administrasjonen i Roma, og gjøre verden til et bedre sted.

«Økonomien dreper,» sier en hvitkledd mann til en folkemengde i Santa Cruz, Bolivias økonomiske hovedstad, 9. juli. Han refser «kapitalen som er opphøyd til et ideal» og den «uhemmede jakten på penger». Lederen for den katolske kirken henvendte seg ikke bare til folkebevegelser i Latin-Amerika, der han er født, men til hele verden for å ende dette «subtile diktaturet» som «lukter av djevelens ekskrementer».[ref] Uttrykket hentet fra kirkefaren Basilios den store, en asket og forløper for den sosiale kristendommen. [/ref] «Vi trenger forandring,» sa pave Frans. Tre dager senere oppfordret han ungdom i Paraguay til å «rote ting til». Allerede i Brasil i 2013 ba han de unge «bli revolusjonære og gå mot strømmen».

På sine reiser har biskopen i Roma brukt stadig sterkere ord om verdens tilstand. Han har angrepet miljøødeleggelser og sosialt forfall, med krass kritikk av nyliberalisme og teknosentrisme, som han mener ensretter kulturer og «globaliserer likegyldighet». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Med konkurranse som livsvilkår

Neste sak

Undervannskrigen

Andre saker om Politikk

En roses liv

Snittrosen, et symbol på kjærlighet og forgjengelig skjønnhet, dyrkes i tropiske strøk

Default thumbnail

Grønn frikobling

Forutsetningen for en reell grønn politikk er å frikoble den fra økonomisk

Den nye normalen

Chilenerne og libaneserne har i månedsvis demonstrert for et nytt politisk system,

0 kr 0