Paven mot kapitalen

Frans er den første ikke-europeiske paven på 1300 år. Han er fast bestemt på å endre den katolske kirkens verdenssyn, gi Vatikanet en plass i det internasjonale diplomatiet, reformere administrasjonen i Roma, og gjøre verden til et bedre sted.

«Økonomien dreper,» sier en hvitkledd mann til en folkemengde i Santa Cruz, Bolivias økonomiske hovedstad, 9. juli. Han refser «kapitalen som er opphøyd til et ideal» og den «uhemmede jakten på penger». Lederen for den katolske kirken henvendte seg ikke bare til folkebevegelser i Latin-Amerika, der han er født, men til hele verden for å ende dette «subtile diktaturet» som «lukter av djevelens ekskrementer». «Vi trenger forandring,» sa pave Frans. Tre dager senere oppfordret han ungdom i Paraguay til å «rote ting til». Allerede i Brasil i 2013 ba han de unge «bli revolusjonære og gå mot strømmen».

På sine reiser har biskopen i Roma brukt stadig sterkere ord om verdens tilstand. Han har angrepet miljøødeleggelser og sosialt forfall, med krass kritikk av nyliberalisme og teknosentrisme, som han mener ensretter kulturer og «globaliserer likegyldighet». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Med konkurranse som livsvilkår

Neste sak

Undervannskrigen

Andre saker om Politikk

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

Guds koreanske krigere

Protestantismen er blitt Sør-Koreas største trossamfunn. Med teologisk og politisk inspirasjon fra USA er de fast

Reaksjonær vekkelse

Evangelikale kristne har bidratt til å få både Jair Bolsonaro og Donald Trump valgt. Vekkelsesbevegelsen er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.