Paven mot kapitalen

Frans er den første ikke-europeiske paven på 1300 år. Han er fast bestemt på å endre den katolske kirkens verdenssyn, gi Vatikanet en plass i det internasjonale diplomatiet, reformere administrasjonen i Roma, og gjøre verden til et bedre sted.

«Økonomien dreper,» sier en hvitkledd mann til en folkemengde i Santa Cruz, Bolivias økonomiske hovedstad, 9. juli. Han refser «kapitalen som er opphøyd til et ideal» og den «uhemmede jakten på penger». Lederen for den katolske kirken henvendte seg ikke bare til folkebevegelser i Latin-Amerika, der han er født, men til hele verden for å ende dette «subtile diktaturet» som «lukter av djevelens ekskrementer». «Vi trenger forandring,» sa pave Frans. Tre dager senere oppfordret han ungdom i Paraguay til å «rote ting til». Allerede i Brasil i 2013 ba han de unge «bli revolusjonære og gå mot strømmen».

På sine reiser har biskopen i Roma brukt stadig sterkere ord om verdens tilstand. Han har angrepet miljøødeleggelser og sosialt forfall, med krass kritikk av nyliberalisme og teknosentrisme, som han mener ensretter kulturer og «globaliserer likegyldighet». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Med konkurranse som livsvilkår

Neste sak

Undervannskrigen

Mer Politikk

Selvpromotøren

Amerikanske Edward Bernays blir i dag sett som den moderne massemanipulasjonens far. Et nærmere ettersyn viser

«Ti stille!»

Når man har først har funnet et forhatt mål som ingen ønsker å bli forbundet med,

Vaklende topp

Når pengene ikke lenger sildrer riktig vei, må kasinoet tydeligvis stenges.

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards

0 kr 0