Nederland stenger fengslene

Toleranse eller innsparinger? I motsetning til de fleste europeiske land går fangetallet ned i Nederland. Så mye at de nå leier ut fengselsplasser til Norge og Belgia. Nederland har verdens lengste tradisjon for rehabilitering og forebygging, men nedgangen de siste årene har andre årsaker enn fortidens kriminalpolitikk.

Madrasser ligger brettet over køyene, kontorene er tomme og veggene nakne. Det er nok av plass i fengselet i Norgerhaven nord i Nederland. Nøkkelknippet som henger fra buksa rasler når fengselssjef Frank Hogterp går gjennom korridorene mot aktivitetsrommet. «En gang om dagen får de innsatte komme hit og se på TV, spille bordtennis eller lage seg noe å spise,» forteller han. Han snakker til dem på engelsk. «Vi snakker ikke norsk her,» sier han og ler. Siden september har Norge leid 242 celler.

Fram til 2004 hadde Nederland for få fengselsplasser, men de siste ti årene har fangetallet sunket med nesten 45 prosent. Åtte fengsler har fått en ny bruk, og over tjue andre skal stenges innen tre år. I motsetning til resten av Europa, hvor mangel på plasser fortsatt er regelen, blir bare 10 500 av landets 12 500 fengselsplasser brukt.Og belegget vil synke enda mer, til 60 prosent i 2018, hvis myndighetene ikke stenger flere fengsler. For å holde kostnadene nede og unngå at personalet blir arbeidsledige, tilbød nederlenderne i 2009 å huse belgiske fanger. Tidligere i år ble en lignende treårsavtale inngått med Norge. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0