Regionen revolusjonen glemte

Innlandet i Tunisia har lenge vært forsømt. Folk her har sett lite til godene av revolusjonen i 2011. Det skaper sinne og skuffelse i en tid med politisk usikkerhet og økende vold.

«Raseriet her er ikke nytt» står det på en mur langs jernbaneskinnene. Graffitien fra revolusjonen i 2011 kunne like godt vært slagord for denne delen av Tunisia som har vært marginalisert siden uavhengigheten, og fortsatt er det etter at diktaturet til Ben Ali falt 14. januar 2011. Graffitien viser også at nasjonalfølelsen står sterkt i Kasserine, en by med 80 000 innbyggere midt i landet.

Kasserine er kjent for å ha vært en bastion for stammeopprørene mot de osmanske bey-ene i Tunis og senere mot den franske okkupasjonsmakten. Nå er byen administrasjonssenter for en provins hvor problemene hoper seg opp. I juli 2012 havnet Kasserine nederst av 24 byer på utviklingsindeksen til Tunisias departement for regional utvikling og planlegging. Arbeidsledigheten er på 26,2 prosent mot 17,6 prosent på landsbasis, forventet levealder er knappe 70 år mot 77 år i storbyene på kysten. Bare halvparten av hjemmene har innlagt vann mot 90 prosent nasjonalt. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Den kyniske kampen mot ytre høyre

Neste sak

Sosialist sikter mot Det hvite hus

Mer Tunisia

Tunisiernes lange ferd mot verdighet

Tunisiernes opprør mot Ben Ali i januar 2011 skapte en sjokkbølge i hele den arabiske verden og førte til massedemonstrasjoner mot diktaturer og autoritære regimer. I dag er det bare Tunisia som fortsatt er i en demokratisk overgang, og den har vært skuffende for folket.

Ulikhet for arveloven

I fjor lanserte Tunisias nylig avdøde president et lovforslag om arv som vil gjøre Tunisia til et foregangsland for likestilling i den arabiske verden. Vil landets neste president ta videre lovforslaget mange mener bare var et politisk spill?

Gerontokratene

Syke og fraværende ledere i Algerie, Marokko og Tunisia fører til rykter og spekulasjoner om hvem som egentlig styrer.

Politisensur av tunisiske rappere

Folkeopprøret i januar 2011 endret kulturlivet i Tunisia, spesielt musikkscenen. Artistene gjør nå opprør mot en sensur de trodde tilhørte fortiden, økonomiske problemer og politiske tyverier.

Valgene ingen vil ta

En ny grunnlov har skapt politisk ro i Tunisia. Når spørsmålene om kvinnenes status, religionens rolle og tankefriheten nå er avklart, burde økonomiske og sosiale spørsmål dominere den offentlige debatten. Men på dette området sliter alle partiene med å lage en troverdig politikk, særlig for de kostbare subsidiene.

0 kr 0