Japan Likestilling

Japanske kvinner uønsket i arbeidslivet

Nær to av tre japanske kvinner slutter å jobbe når de blir mødre. Få barnehageplasser, manglende karriereutsikter og diskriminering gjør at Japan kan miste flere millioner lønnstakere de neste ti årene.

Posted on

Tomoko Mori (37) bor i Tokyo og jobber med bedriftstjenester for en stor amerikansk hotellkjede. Hun ble nylig forfremmet til en lederstilling, forteller hun stolt. «Jeg jobber mye mer, men jeg er fornøyd. Bedriften viser at den har tillit til meg.» Hun giftet seg for ikke lenge siden og vil gjerne ha barn før hun blir 40, men, sier hun forlegen: «Det kan bremse karrieren min.»

Fortsatt må mange japanske kvinner velge mellom arbeid og morskap. Mori forsøker å avdramatisere det hele: «Hvis jeg får støtte fra både myndighetene og bedriften, kan det bli mulig.» Men, tilsynelatende litt motvillig, kommer hun med forbehold og ender med å unngå temaet. I Japan har kvinner som får barn få sjanser til å få lederstillinger: Bedriftslederne mener at de blir for opptatt av hva som skjer hjemme. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Japan

Placeholder

Lukrative pensjonister

Aldrende befolkning har betydelige økonomiske, sosiale og personlige konsekvenser. Japan er i

0 kr 0
Gå til Toppen