Yrke: politiker

Presidentvalgkampen i Frankrike i vår ble dominert av avsløringer om folkevalgte som ansatte sin nærmeste familie og hamstret lokale og nasjonale verv. En kaste av yrkespolitikere som den nyvalgte presidenten har lovet å rydde opp i.

President Emmanuel Macron med sin ferske regjering etter deres første formelle møte i presidentpalasset 18. mai. I valgkampen sin sa Macron at han ville ha «nye ansikter» og «umodenhet og uerfarenhet» inn i politikken. Foto: PHILIPPE WOJAZER, POOL / NTB SCANPIX.

I 2013 beskyldte en folkevalgt fra Sosialistpartiet (PS) i departementet Gironde sør i Frankrike sine kolleger for å mangle kontakt med «det virkelige livet» ettersom de bare hadde sett det gjennom «politikkens tunnelsyn».I mai i fjor sa det renspikkede eliteproduktet kalt Emmanuel Macron til avisen Sud Ouest: «Jeg er ikke del av denne politiske kasten og glad for det. Våre borgere er lei av denne kasten.» Han ville ha «nye ansikter» og gjorde «umodenhet og uerfarenhet» til et argument i valgkampen. Det er populært å kritisere profesjonaliseringen av politikken, så populært at det til og med kan gjøre deg til fransk president.

Disse utskjelte karriereløpene er ikke umiddelbart synlige i statistikken, for de folkevalgte er klar over stigmaet. Ingen i det franske parlamentet står oppført som «yrkespolitiker» i den biografiske presentasjonen. De nevner heller hvilken som helst annen yrkeserfaring, uansett hvor kortvarig og langt tilbake i tid den strekker seg. Når du spør dem, avviser de unisont ordet «karriere» til fordel for det mer nøytrale «livsløp», eller så snakker de om et «kall», om en blanding av plikt og lidenskap. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0