Res gestae, innskriften om Augustus' bedrifter, som Mussolini fikk rekonstruert i 1938.

Makten på veggen

Sammenhengen mellom makt og skrift er en innfløkt og spennende historie. I Bokstavene i historien viser Øyvin Rannem hvordan fascistene hemningsløst spilte på den antikke historien, men likevel var moderne i sin bruk av skrift.

Skrifttyper, eller typesnitt, finnes det et smalere og mer uvesentlig tema? Det gjør det nok, for eksempelvis i rettssaken mot datteren til den pakistanske statsministeren Nawaz Sharif fikk nylig skrifttyper avgjørende betydning: Dokumenter forsvaret la fram, datert februar 2006, er nemlig satt i Microsoft Calibri, men dette typesnittet ikke var kommersielt tilgjengelig før i 2007.[ref] Se «‘Fontgate’: Microsoft, Wikipedia and the scandal threatening the PM», The Guardian, London, 13. juli 2017.[/ref] Derfor konkluderte retten med at dokumentene måtte være forfalsket. Det er makt i det skrevne ord, og selv formen på bokstavene er ikke uskyldig: Bare tenk på hvordan gotisk skrift kan gi assosiasjoner i retning nazisme.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Trippelkrisens anatomi

Neste sak

Kunsten holder stand i Bagdad

Andre saker om Litteratur

0 kr 0