Makten på veggen

Sammenhengen mellom makt og skrift er en innfløkt og spennende historie. I Bokstavene i historien viser Øyvin Rannem hvordan fascistene hemningsløst spilte på den antikke historien, men likevel var moderne i sin bruk av skrift.

Skrifttyper, eller typesnitt, finnes det et smalere og mer uvesentlig tema? Det gjør det nok, for eksempelvis i rettssaken mot datteren til den pakistanske statsministeren Nawaz Sharif fikk nylig skrifttyper avgjørende betydning: Dokumenter forsvaret la fram, datert februar 2006, er nemlig satt i Microsoft Calibri, men dette typesnittet ikke var kommersielt tilgjengelig før i 2007. Derfor konkluderte retten med at dokumentene måtte være forfalsket. Det er makt i det skrevne ord, og selv formen på bokstavene er ikke uskyldig: Bare tenk på hvordan gotisk skrift kan gi assosiasjoner i retning nazisme.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Trippelkrisens anatomi

Neste sak

Kunsten holder stand i Bagdad

Andre saker om Litteratur

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen og roboter kunne forelske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.