Makten på veggen

Sammenhengen mellom makt og skrift er en innfløkt og spennende historie. I Bokstavene i historien viser Øyvin Rannem hvordan fascistene hemningsløst spilte på den antikke historien, men likevel var moderne i sin bruk av skrift.

august 2017
Res gestae, innskriften om Augustus' bedrifter, som Mussolini fikk rekonstruert i 1938.

Skrifttyper, eller typesnitt, finnes det et smalere og mer uvesentlig tema? Det gjør det nok, for eksempelvis i rettssaken mot datteren til den pakistanske statsministeren Nawaz Sharif fikk nylig skrifttyper avgjørende betydning: Dokumenter forsvaret la fram, datert februar 2006, er nemlig satt i Microsoft Calibri, men dette typesnittet ikke var kommersielt tilgjengelig før i 2007. Derfor konkluderte retten med at dokumentene måtte være forfalsket. Det er makt i det skrevne ord, og selv formen på bokstavene er ikke uskyldig: Bare tenk på hvordan gotisk skrift kan gi assosiasjoner i retning nazisme.

Mussolini taler i Roma på 1930-tallet. Foto: THE Granger Collection / NTB Scanpix.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal