Ruinerende ekteskap

I det postsovjetiske Sentral-Asia har penger fra arbeidsutvandrere og tilgang til nye forbruksvarer økt kostnadene ved ekteskap.

I et gårdsrom midt i Dusjanbe, hovedstaden i Tadsjikistan, svømmer et dusin bord over av kanapeer, frukt, kaker og brus. Sola tar allerede godt denne lørdagsmorgenen, når gjestene kommer for å spise plov, en tradisjonell pilaffrett med løk, gulrøtter og dampet kjøtt, tilbudt av foreldrene til brudgommen, Kovous. Mennene i nabolaget kommer med svarte luer brodert med hvite arabesker for å gjøre ære på morgenmåltidet.

Dagen før har Kovous gått til sin forlovede, hvor en mullah forseglet ekteskapet. I dag må han dra til foreldrene hennes og hente henne sammen med familie og venner. Mercedeser og hvite limousiner leid inn for anledningen eskorterer paret til et offentlig kontor for å registrere ekteskapet, så drar de til byens botaniske hage. Her promenerer de foran kameraer og mobiltelefoner under platantrær omgitt av røde plasthjerter og små Eiffel-tårn. Like ved står det skrevet love med store hvite bokstaver. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Et nedkjølt samfunn

Neste sak

Landet hvor toget tapte

Mer Tadsjikistan

Stridens demning

Byggingen av verdens høyeste demning har startet opp igjen. Tadsjikistan ser den som avgjørende for landets

0 kr 0