Ruinerende ekteskap

I det postsovjetiske Sentral-Asia har penger fra arbeidsutvandrere og tilgang til nye forbruksvarer økt kostnadene ved ekteskap.

Bryllupsforberedelser i Bukhara i Usbekistan. De usbekiske myndighetene forbød flere former for overdrevne feiringer for snart tjue år siden, men fortsatt setter familier seg i stor gjeld for å markere bryllup og andre begivenheter. FOTO: Seux Paule, Hemis / NTB Scanpix.

I et gårdsrom midt i Dusjanbe, hovedstaden i Tadsjikistan, svømmer et dusin bord over av kanapeer, frukt, kaker og brus. Sola tar allerede godt denne lørdagsmorgenen, når gjestene kommer for å spise plov, en tradisjonell pilaffrett med løk, gulrøtter og dampet kjøtt, tilbudt av foreldrene til brudgommen, Kovous. Mennene i nabolaget kommer med svarte luer brodert med hvite arabesker for å gjøre ære på morgenmåltidet.

Dagen før har Kovous gått til sin forlovede, hvor en mullah forseglet ekteskapet. I dag må han dra til foreldrene hennes og hente henne sammen med familie og venner. Mercedeser og hvite limousiner leid inn for anledningen eskorterer paret til et offentlig kontor for å registrere ekteskapet, så drar de til byens botaniske hage. Her promenerer de foran kameraer og mobiltelefoner under platantrær omgitt av røde plasthjerter og små Eiffel-tårn. Like ved står det skrevet love med store hvite bokstaver. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal