Filmisk set – juni

Det blev heller ikke til en kvindelig vinder i år, da japanske Kore-Eda Hirokazu modtog De Gyldne Palmer for filmen Shoplifters.

På den nyligt overståede filmfestival i Cannes skete alt det sædvanlige. Film blev set og diskuteret. Kendisser festede i interne enklaver, og folk på stiger forsøgte at få et glimt af stjernerne. Lars von Trier skabte en anelse polemik med sin seriemorder-film The House That Jack Built. Også politik var en faktor, sådan som det altid har været i Cannes. Heri intet nyt. Og dog. For var det ikke som om det politiske i år havde en helt anden slagside, en helt anden kant?

Jeg taler naturligvis om #MeToo-bevægelsens ankomst til den sydfranske badeby. På sin vis havde festivalen selv sat bevægelsens ankomst i scene, da kommunikationen fra festivalen i høj omtalte sig selv og denne årgang som en slags genstart. Et år 0. Nu visker vi tavlen ren, opfører os ordenligt og får kvinderne frem i filmbranchen. Det er letkøbte ord i en tid, hvor alt forsat slet ikke er, som det bør være. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Solskinnspolitikken del 2

Neste sak

Karikeret karnevalisme

Mer Filmisk set

Filmisk set – juli

To værker udøver filmtennis på hver sin facon. Det er næsten to forskellige sportsgrene, de får frembragt.

Filmisk set – mai

I A Way Out er det dynamikken mellem brødrene, der således både sikrer spillet en karakterudvikling, der nærmere sig nogle af de bedre film indenfor genren.

Filmisk set – april

Der findes film, hvor hverken fortælling, karakter eller for den sags skyld stilistiske træk er det centrale, men hvor selve overfladen bliver et omdrejningspunkt.

Filmisk set – mars

For nylig så jeg filmen Room(2015) af Lenny Abrahamson, og det slog mig, hvor meget af filmens attraktion, der er placeret i brugen af dens snævre loca-tion. For de uindviede kan jeg berette, at Room er fortællingen om en mor, der sammen med sin søn gennem en længere årrække er indespærret i et lille skur. Filmen er baseret på en bog af den canadiske forfatter Emma Donoghue og trækker naturligvis også på lignende hændelser i virkeligheden, såsom Fritzl-sagen, hvor en datter blev holdt fanget af sin far gennem 24 år eller sagen om østrigske Natascha Kampusch, der blev kidnappet og holdt indespærret i otte år i et garagerum, der målte 3x4 meter.

Filmisk set – februar

I sin knap 50 år lange karriere lavede Kubrick 13 spillefilm. Det er dog især materialet bag de film, vi alle kender der gør størst indtryk.

0 kr 0