Legenden

Vest-Europa skapte Santiago de Compostela, og ikke omvendt.

På 800-tallet ble en grav framstilt som graven til Jakob, en av disiplene til Jesus ifølge Det nye testamentet, oppdaget i Galicia. Det fantes ingen bevis på at apostelen dro til Spania, eller at relikviene hans var blitt brakt dit. Legenden vokste likevel.

Det ble hevdet at han beskyttet de kristne kongedømmene som hadde igangsatt Reconquista, «gjenerobringen» av den iberiske halvøya fra de muslimske maurerne som holdt deler av den siden 711. Reconquista ble først fullført med Granada i 1492. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Myten om en tragedie

Neste sak

Tyrkia på skjermen

Mer Spania

Franco splitter fortsatt Spania

10. november går spanjolene til urnene i det fjerde parlamentsvalget på fire år. Uroen i landet har banet vei for det høyreekstreme partiet Vox som spiller åpenlyst på nostalgi for Franco-tiden, i et samfunn der minnet om el generalísimo fortsatt splitter spanjolene.

Mellom populisme og klasse

Podemos har vokst i nesten hvert valg. Likevel forventer få at partiet vil komme seirende ut av parlamentsvalget 28. april.

Krisen i Catalonia oppsto i Madrid

Lederne i Barcelona og Madrid er dypt uenige om Catalonias status, men er like ivrige etter å dekke over korrupsjonsskandalene som har skapt krisen.

Diskré lokalrevolusjon

Podemos har ikke klart å endre Spanias politiske system gjennom valgurnene. Men progressive koalisjoner har erobret sentrale byer som Barcelona, Madrid, Valencia og Zaragoza. Kan bystyrer endre samfunnet?

0 kr 0