Den åndelige underkastelse

Klostrene på Athos var for bare nogle årtier siden på nippet til at lukke. Nu strømmer unge mænd til. Hvad driver dem til at træffe det radikale valg at blive munk for livet?

Vi har netop tjekket ind på Pension Amanatiis i den lille badeby og grænseport Ouranoupolis, der bogstavelig talt er sidste stop på vejen. Længere kan man kan ikke komme til fods, og med vores diamonitiria, adgangspas, gør vi klar til at sejle. Sammen med min rejsekammerat er jeg på vej til halvøen og det hellige bjerg Athos. Bjerget der huser over tyve klostre, er et minisamfund i sin egen ret. Her befinder man sig bogstaveligt talt i en anden tid, nærmere bestemt i den julianske kalender, der bringer Athos 14 dage bagefter resten af verden. Vi er taget til hertil for at finde ud af hvad der driver mennesker til at træffe det radikale valg at blive munk for livet.

Små «utopiske» samfund skyder op i disse år med klimakrisen som bagtæppe, men Athos er på ingen måde en reaktion på klimaændringerne. Stedet har en lang historie og daterer sig tilbage til år 963 hvor klostret Lavra grundlægges. Athos besidder også en enestående kulturarv med sin kirke- og klosterarkitektur, vægmalerier og ikke mindst ikoner, og er opført på Unescos liste over verdens kulturarv. Halvøen er i dag indehaver af verdens største samling af ikonmalerier, der praktiseres af mange munke og udgør en central forskel på den græsk-ortodokse kirke og den romersk-katolske. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Dokumentaren som måtte stanses

Neste sak

Vernet næring

Andre saker om Filosofi

Sartres nei

I 1980 deltok mange tusen franskmenn i Jean-Paul Sartres gravferd. Med Sartres bortgang lukket en epoke

Tilbake til klassen

I over førti år har venstreintellektuelle tolket bort begreper som kapital, klasse og økonomiske forhold for

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.