Demokratiet i Amerika

Valget 6. november kan markere en ny etappe i polariseringen av amerikansk politikk. Denne gang kan resultatet forsegle Trumps skjebne.

oktober 2018

Verden slipper ikke unna amerikansk politikk enn så lenge. Tidligere har de amerikanske mellomvalgene sjelden vært avgjørende, selv når de har endret flertallet i Kongressen. I 1994 utslettet en republikansk flodbølge først og fremst den demokratiske venstrefløyens motstand mot Bill Clintons strenge straffepolitikk og frihandelsiver. I 2010 paralyserte Tea Party-bevegelsens gjennombrudd Barack Obama, men da var slagordet fra valgkampen, «Ja, vi kan», allerede blitt et bittert minne om en tapt anledning.

Valget 6. november vil derimot markere en ny etappe i polariseringen av amerikansk politikk, denne orkanen som de to siste årene har kastet verdensordenen ut i urolige farvann. Denne gang kan resultatet forsegle Trumps skjebne. For begge partiene har gått fra sans og samling i sin fiksering på Trump, som er fast bestemt på å stille til gjenvalg i 2020. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal