/

Demokratiet i Amerika

Valget 6. november kan markere en ny etappe i polariseringen av amerikansk politikk. Denne gang kan resultatet forsegle Trumps skjebne.

Verden slipper ikke unna amerikansk politikk enn så lenge. Tidligere har de amerikanske mellomvalgene sjelden vært avgjørende, selv når de har endret flertallet i Kongressen. I 1994 utslettet en republikansk flodbølge først og fremst den demokratiske venstrefløyens motstand mot Bill Clintons strenge straffepolitikk og frihandelsiver. I 2010 paralyserte Tea Party-bevegelsens gjennombrudd Barack Obama, men da var slagordet fra valgkampen, «Ja, vi kan», allerede blitt et bittert minne om en tapt anledning.

Valget 6. november vil derimot markere en ny etappe i polariseringen av amerikansk politikk, denne orkanen som de to siste årene har kastet verdensordenen ut i urolige farvann. Denne gang kan resultatet forsegle Trumps skjebne. For begge partiene har gått fra sans og samling i sin fiksering på Trump, som er fast bestemt på å stille til gjenvalg i 2020. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Amerikanske lærere ser rødt

Neste sak

Fatale fordommer i 1938

Andre saker om Leder

Med en gang

Mye tyder på at koronakrisen, som finanskrisen i 2008, vil tjene de

Monstrene

For snart tretti år siden sa Fredric Jameson at det er lettere

Default thumbnail

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes

Default thumbnail

Grønn frikobling

Forutsetningen for en reell grønn politikk er å frikoble den fra økonomisk

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.