Angela Davis i videoen «When I See You, I See Us.»
/

«Når jeg ser dem, ser jeg oss»

Etter protestene i Ferguson har den gamle solidariteten mellom svarte amerikanske aktivister og palestinerne gjenoppstått.

Den korte svart/hvitt-videoen viser en rekke ansikter, noen med rastafletter, andre med slør eller kefije. De holder alle opp plakater med påskrifter som «Slutt å drepe oss» og «Gi oss vår menneskelighet tilbake». Bildene fra Ferguson i Missouri av svart sinne mot at politifolk ikke blir straffet for drap, veksler med raseriet i de okkuperte territoriene. Palestinerne sier «Black Lives Matter», mens de svarte amerikanerne kaller undertrykkelsen av palestinerne rasisme. Mye forener dem, også helt konkret, som at amerikanske Combined Systems, som leverte tåregass og andre våpen til politiet i Ferguson, også leverer utstyr til de israelske okkupasjonsstyrkene i Gaza og på Vestbredden.

Den tre minutter lange filmen fra 2015 har blitt mye delt på sosiale medier. Den gir en stemme til mange ukjente, men også til kjente svarte amerikanere som aktivisten Angela Davis, som har skrevet boka Freedom is a Constant Struggle: Ferguson, Palestine, and the Foundations of a Movement (2016), filosofen Cornel West, skuespiller og regissør Danny Glover (som spilte Nelson Mandela i en tv-film i 1987), sangeren Lauryn Hill og forfatteren Alice Walker. Juristen Noura Erakat som står bak prosjektet, underviser i USA og vet at disse personene allerede er kjent for sin dissens og har stor innflytelse. Filmens tittel When I See Them, I See Us gjenspeiler en sterk solidaritet mellom afroamerikanske aktivister og palestinerne. Begge folkene opplevde i 2014–2015 mye statsvold, men båndet mellom dem har en lang og turbulent historie. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Klassekamp i Frankrike

Neste sak

Folk og dyr og animasjon

Andre saker om Palestina

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret palestinerne inne i den

Israels glasstak

På tross av progressive lover på 1990-tallet er israelske kvinners rettigheter og levekår truet av machokultur,

Alltid tilbake til start

Femti år etter seksdagerskrigen. På seks dager i juni 1967 erobret Israel Sinai, syriske Golan, Vestbredden,

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.