Angela Davis i videoen «When I See You, I See Us.»
Palestina / USA Black Lives Matter

«Når jeg ser dem, ser jeg oss»

Etter protestene i Ferguson har den gamle solidariteten mellom svarte amerikanske aktivister og palestinerne gjenoppstått.

Posted on

Den korte svart/hvitt-videoen viser en rekke ansikter, noen med rastafletter, andre med slør eller kefije. De holder alle opp plakater med påskrifter som «Slutt å drepe oss» og «Gi oss vår menneskelighet tilbake». Bildene fra Ferguson i Missouri av svart sinne mot at politifolk ikke blir straffet for drap, veksler med raseriet i de okkuperte territoriene. Palestinerne sier «Black Lives Matter», mens de svarte amerikanerne kaller undertrykkelsen av palestinerne rasisme. Mye forener dem, også helt konkret, som at amerikanske Combined Systems, som leverte tåregass og andre våpen til politiet i Ferguson, også leverer utstyr til de israelske okkupasjonsstyrkene i Gaza og på Vestbredden.

Den tre minutter lange filmen fra 2015 har blitt mye delt på sosiale medier. Den gir en stemme til mange ukjente, men også til kjente svarte amerikanere som aktivisten Angela Davis, som har skrevet boka Freedom is a Constant Struggle: Ferguson, Palestine, and the Foundations of a Movement (2016), filosofen Cornel West, skuespiller og regissør Danny Glover (som spilte Nelson Mandela i en tv-film i 1987), sangeren Lauryn Hill og forfatteren Alice Walker. Juristen Noura Erakat som står bak prosjektet, underviser i USA og vet at disse personene allerede er kjent for sin dissens og har stor innflytelse. Filmens tittel When I See Them, I See Us gjenspeiler en sterk solidaritet mellom afroamerikanske aktivister og palestinerne.[ref]«When I see them, I see us», Black Palestinian Solidarity, www.blackpalestiniansolidarity.com.[/ref] Begge folkene opplevde i 2014–2015 mye statsvold, men båndet mellom dem har en lang og turbulent historie. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Palestina

Et folk i bur

Mens israelerne gjør seg klar til å velge et nytt parlament 17.

Israels glasstak

På tross av progressive lover på 1990-tallet er israelske kvinners rettigheter og

0 kr 0
Gå til Toppen