Leder NATO

NATOs mislykkede kriger

Den langvarige Afghanistan-krigen føyer seg til rekken av mislykkede NATO-kriger på tvilsomt grunnlag etter Berlinmurens fall.

Posted on

Snart 18 år etter at USA invaderte Afghanistan og starten på NATOs ISAF-operasjon kan det endelig skimtes fred i det krigsherjede landet (se «Tre dager som endret Afghanistans skjebne»). Etter at over 58 000 afghanske soldater, 3500 soldater fra NATO-koalisjonen og enda flere sivile har mistet livet i en krig som har kostet USA alene over 900 milliarder dollar, er Taliban ikke blitt nedkjempet. Snarere tvert imot ser det ut til at Taliban nå kan komme mer eller mindre seirende ut av fredsforhandlingene. Dermed føyer den langvarige Afghanistan-krigen seg til rekken av mislykkede NATO-kriger på tvilsomt grunnlag etter Berlinmurens fall.

I slutten av mars 1999 valgte 13 NATO-landet for første gang siden forsvarsalliansen ble startet i 1949 å gå til angrep på et land som ikke truet noen av alliansens medlemmer, den daværende Føderale republikken Jugoslavia. NATO-generalene forsvarte ofte bombingen av serbiske mål med at Slobodan Milošević angivelig hadde en plan om å tømme Kosovo for kosovoalbanere. Planen kalt Operasjon Hestesko viste seg senere å være en vestlig fabrikasjon.[ref] «– ‘Operasjon hestesko’ var vestlig propaganda», NTB, 2. april 2000.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Leder

Placeholder

Korrupt atferd

En tendens i tiden i nesten alle demokratier er velgernes følelse av

0 kr 0
Gå til Toppen