Det koker i sentrum

Kommentatorer blir tilsynelatende aldri lei av å slenge ut påstander om at de politiske ytterkantene møtes, om at den radikale venstresiden går til sengs med fascismen.

«Vi må sette den forferdelige Corbyn i gapestokken for å ha svertet sosialismen med jødehat», skriver den journalisten Claude Askolovitch i Slate 14. desember, uten å gi noen nærmere begrunnelse for påstanden. I Frankrike mener kommentatoren Maurice Szafran at venstrepolitikeren Jean-Luc Mélenchon «har krysset antisemittismens røde linje. Og noen dager tidligere hyllet han Marine Le Pen». Heller ikke han gir mer substans til anklagen (Challenges, 15. desember). Da en annen fransk kommentator, Jean-Jacques Bourdin, analyserte situasjonen i Tyskland i september 2018, kritiserte han «retorikken til de venstreradikale og det populistiske høyre, som nå finner sammen på et vis. Jeg har sett framveksten i Tyskland av noe jeg ikke helt klarer å forstå, av et innvandringsfiendtlig ytre venstre» – en falsk nyhet som var på moten på den tiden i avisredaksjonene i Paris.

Å sidestille venstresiden med ytre høyre er et sentralt grep i taktikken for å gjøre enhver politisk idé om brudd med den rådende økonomiske orden uakseptabel. I USA spurte Chuck Todd, redaksjonssjef i tv-kanalen NBC News, 10. februar om man ikke burde kalle tilhengerne til venstrekandidaten Bernie Sanders for en «digital brunskjortebrigade». I Frankrike er sosiologen Pierre Rosanvallon lidenskapelig opptatt av å trekke paralleller mellom høyreradikale Rassemblement national (tidl. Front national) og venstrepartiet France insoumise. På tv-kanalen France 5 hevdet han 19. januar at tilhengerne deres forenes av «felles følelser, felles affekter og felles talepunkter, og ikke minst et felles hat». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Brecht i Brooklyn

Neste sak

Fossile skylapper

Mer Politikk

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Verdens ende eller framtidens begynnelse

Om verden ikke går under for alvor, tiltar bekymringen for at sivilisasjonen vil kollapse. Først når vi forstår hva som ligger i tanken om verdens ende, kan vi lære å tenke på vår tid som en begynnelse.

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Hvordan sabotere en gassrørledning

Hvorfor har en rørledning som bare utvider en allerede eksisterende infrastruktur utløst en av de alvorligste diplomatiske krisene mellom USA og Tyskland etter andre verdenskrig?

0 kr 0