Kurti sår etnisk splid i Kosovo

Krigen i Ukraina presser Vesten til å finne en mindre usikker status for Kosovo. 18. mars inngikk Kosovo og Serbia en avtale om å forhandle om «normalisering». Men statsminister Albin Kurti, som vant valget i 2021 som «venstresuverenist», har gjenopplivet en konflikt med dype røtter.

Fra feiringen av uavhengighetsdagen i Priština 27. februar. Foto: Philippe Descamps.

Den 17. februar er det festdag i Priština/Prishtinë, hvor mange tusen kosovoalbanere samles på gågata Bulevardi Nënë Tereza, Moder Teresa Bulevard. Familier med alt fra bestefedre med beret til småbarn i pentøy har kommet for å feire femten år med «uavhengighet» for det som en gang var en autonom provins i republikken Serbia i Titos Jugoslavia. Statsminister Albin Kurti bruker mesteparten av talen sin på å skryte av sikkerhetsstyrkene, som fikk økt budsjettet sitt med 52 prosent i fjor og 20 prosent i år. Etter militær- og politiparaden får feiringen mer preg av folkefest med utdeling av godteri, balkansk dans og spontane konserter til langt på natt. Men det var bare albanerne som feiret dagen i et område som historisk også omfatter serbere, bosniere, goranere og romfolk.

Flere scener under markeringen viste hvor særegen både feiringen og landet med sine 1,7 millioner innbyggere er. Biler, bygg og gater var pyntet med landets offisielle flagg, som ble utformet i 2008 med EUs farger. Men overalt dominerer en tohodet svart ørn på rød bakgrunn: flagget til nabolandet Albania. På den offisielle tribunen satt regjeringen og landets diplomater, men bare to utenlandske ledere hadde tatt turen: Bulgarias visepresident og Albanias president. Mens over hundre land har anerkjent Kosovo, har verken FN eller land som Kina og Russland gjort det, og heller ikke fem EU-land (Spania, Slovakia, Kypros, Hellas samt Romania) og flere «alliansefrie» land.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal