Presse- eller næringsfrihet

I lang tid oppmuntret de franske elitene landets rike til å ta kontroll over informasjonsmidlene. Nå har tonen endret seg.

september 2023

Midt i agurktiden ble franske medier bestyrtet av den skrekkelige saken om Journal du dimanche (JDD). Ukeavisen for det liberale borgerskapet er kjent for sine servile ministerintervjuer, de pompøse reportasjene til Bernard-Henri Lévy og sitt hat mot streikende arbeidere. I juni utnevnte avisens nye eier, milliardæren Vincent Bolloré, en sjefredaktør med nære forbindelser til ytre høyre, Geoffrey Lejeune. Etter førti dager i streik oppdaget plutselig avisens journalister – som ofte har omtalt andres streiker som «murring» – at det ikke er lett å ta opp kampen mot eierne og arbeidsgiverne. Streiken hindret ikke at ukeavisen kom ut igjen 6. august, nå med en redaksjonell linje i tråd med eierens, som tidligere har kjørt samme prosess i TV-kanalen i-Télé, som han har omdøpt til C-News.

I mellomtiden haglet det med opprop og kronikker som betingelsesløst lovpriste «denne avisen, dens uavhengighet og sans for historiefortelling. […] Dens republikanske verdier, som er diametralt motsatte av ytre høyres verdier» (ifølge en kronikk i Libération). I dagsavisen Le Monde fant ikke mindre enn fire hundre kjente personer «fra politikken, næringslivet, kulturen, organisasjonslivet og idretten» sammen for å fordømme et «angrep på de demokratiske frihetene». Blant dem var tidligere statsminister Lionel Jospin, Paris-borgermester Anne Hidalgo og EU-parlamentarikeren Pascal Canfin fra president Emmanuel Macrons parti La République en marche. Oppropet var også signert av rapperen JoeyStarr, skuespilleren Sandrine Kiberlain og kjendiskokken Yves Camdeborde. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal