Ecuadors ferd mot avgrunnen

Fram til midten av 2010-tallet var drapstallene i Ecuador blant de laveste i regionen. Nå er landet blitt et av de farligste i Sør-Amerika. Likevel valgte ecuadorianerne i oktober en president fra høyresiden som har styrt landet mens voldsbølgen har vokst.

desember 2023
Fra valgkampmøtet til Christian Zurita (med hjelm og skuddsikker vest), som trådte inn som erstatter etter drapet på Fernando Villavicencio. Foto: Maurice Lemoine.

Den 20. august kl. 22.00. Mørket har falt over Guayaquil – «Stillehavets perle», Ecuadors økonomiske hovedstad. TV-nyhetene har nettopp fortalt at venstresidens kandidat, Luisa González fra Bevegelsen for borgerrevolusjonen (RC), har vunnet første runde av presidentvalget med 33,6 prosent av stemmene. I andre runde vil hun møte forretningsmann og sønn til en bananmagnat, Daniel Noboa (Nasjonaldemokratisk handling, ADN), som fikk 23,5 prosent.

Spontane gledesutbrudd, fyrverkeri? Ingenting. Selv om det er mildt i lufta. Ingen av González’ velgere feirer i gatene. De eneste som har samlet seg, er seksti Noboa-tilhengere i lyshavet foran et hotell nær Malecón, promenaden langs Rio Guayas. I sentrum, rundt Plaza San Francisco og Parc Centenario, sitter bare noen engstelige tiggere sammenkrøpet på fortauene i de mørke søylegangene. Det er ikke en sjel å se rundt rådhuset, Palacio Municipal, som er styrt av RC. Det slår meg at jeg kanskje bør komme meg bort herfra. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal