Indias gryende etnokrati

Etter at han kom til makten for ti år siden, har statsminister Narendra Modi ført India bort fra det sekulære landet grunnlovsfedrene så for seg. Samtidig som han har etnifisert demokratiet, har hans styring av landet blitt stadig mer autoritær.

Valgkamp­plakat for Narendra Modi i New Delhi 17. februar. Foto: Rahul Sapra, Shutterstock.

Narendra Modi har vunnet alle valg siden 2014 takket være en særegen kombinasjon av populisme og hindutva. Denne hindu-nasjonalistiske strømningen har sine røtter i den paramilitære bevegelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh («Nasjonal forening av frivillige», RSS), som ble startet i 1925 for å bygge opp unge hinduers fysiske og moralske muskler for å «gjøre motstand» mot muslimene de mente var en trussel mot majoriteten.

Modi ble med i RSS som barn, og viet tidlig livet sitt til bevegelsen. Etter hvert steg han i gradene og ble den fremste lederen i Gujarat, hvor han ble sjef for delstatsregjeringen i 2001. Året etter oppildnet han en antimuslimsk pogrom som tok livet av 2000 mennesker. Strategien hans med religiøs polarisering ga ham seier i regionalvalget i desember 2002. Han vant også valgene i 2007 og 2012, og ble dermed en naturlig statsministerkandidat for partiet sitt, Bharatiya Janata Party («Indias folkeparti», BJP). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal