Alt startet i Porto Alegre

Bernard Cassen, som har vært sentral i oppbyggingen av Attac og utviklingen av Verdens sosiale forum i Porto Alegre i Brasil, har nylig gitt ut en bok om de sosiale foraenes historie, fremvekst og utfordringer.

november 2003

Alt startet (igjen), ikke i Porto Alegre, men i Paris hvor alt hadde tatt slutt. Det var nemlig i den franske hovedstaden at Bernard Cassen i februar 2000 hadde et møte med to ledere for brasilianske NGO’er (ikke-statlige organisasjoner). De foreslo å organisere et Anti-Davos-forum i Paris, som et alternativ til verdens økonomiske forum for verdenseliten i Davos i Sveits. Den daværende lederen for Attac syntes det var en god idé, men ga den visse kjennetegn som kom til å prege bevegelsen som var i ferd med å ta form: Verdens sosiale forum (WSF) måtte gå av stabelen i kapitalismens periferi – i en del av veden som var «globalisert» men ikke «globaliserende». Brasil ble valgt på grunn av venstresidens styrke i dette landet, og byen Porto Alegre på grunn av dens viktige og spesielle erfaring med deltakende budsjett, hvor befolkningen deltar i utformingen av offentlige budsjetter.

Dette samarbeidet mellom Frankrike og Brasil innebar å ta opp en tråd som var blitt sluppet 15 år tidligere, da president François Mitterand fullt og helt gikk inn for konsolideringen av det nyliberale hegemoniet sammen med duoen Reagan-Thatcher. Han valgte å rette seg etter de nye tendensene som rådet, og forlot den franske venstresidens historiske politikk for solidaritet og alliansebygging med bevegelser i kapitalismens periferi. De fremtidige sosiale foraene skulle få liv igjen gjennom forbindelsene mellom systemets sentrumsbevegelser og periferien, og tegnet slik en ny, internasjonal kartografi over menneskets frigjøringskamper. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal