Definisjonenes sammenstøt

Brakseieren for president Hugo Chávez i folkeavstemningen 15. august gir håp om fortsatte sosiale reformer.

Søndag 15. august 2004: dagen for folkeavstemningen om Hugo Chávez' fremtid som president. Opposisjonen har fått den i stand, med hjemmel i den bolivarske grunnloven som åpner for folkeavstemning når presidenten har sittet i halve valgperioden. Ved daggry denne søndagen er det rolig i sentrum av hovedstaden Caracas. I det fjerne glitrer tusenvis av lys i de fattige bydelene. Klokken tre om natten gjaller en trompetmelodi, «Diana», over de mange åsene som slumbyene klatrer oppover, etter initiativ fra presidentens valgkampledere. Fyrverkerirakettene eksploderer overalt og forårsaker et voldsomt spetakkel, blandet med ropene «Uh! Ah! Chavez no se va!»,1 hundehyl og annen støy fra los barrios.

«Santa Inés-slaget»s2 sluttoffensiv er i gang. Noen timer senere flommer en bølge av velgere ned fra åsene for å støtte «folkeprosessen». Mange avgir stemme for første gang: Over to millioner nye velgere er registrert på bare ett år. Den enorme valgdeltagelsen skaper uendelige køer, og enkelte må vente i 13 timer før de får stemt. Likevel minner dagen først og fremst om en demokratisk fest. Inntil en gruppe bevæpnede menn dukker opp i den fattige bydelen Petare og skyter to ganger inn i mengden med automatvåpen. De dreper én person og sårer et dusin andre. Ifølge den colombianske advokaten Alirio Uribe, som er til stede som observatør, var drapsmennenes hensikt å skremme beboerne i dette strøket, som stort sett er positivt innstilt til Chávez, fra å delta i folkeavstemningen. «Noen dro sin vei, men de fleste ble igjen for å stemme,» forteller han. I hovedstadens mer fornemme strøk, slik som Altamira, hvor folk lever bak stengte dører, klager man over den langsomme prosessen. Enkelte krever at man skal droppe kontrollen av fingeravtrykk, som skal hindre valgfusk.

Ifølge Jorge Rodriguez i Den nasjonale valgkommisjonen (CNE) skyldes køene en valgdeltagelse på 75 prosent og det faktum at opposisjonslederne flere ganger har nektet å godta en økning i antallet valglokaler. «Men antallet registrerte velgere er gjennomsnittlig 1000 per valglokale i velstående strøk og 8000 i de fattige bydelene,» sier Rodriguez.
Denne brakseieren var hans åttende valgseier på fem år. Gjennomføringen av folkeavstemningen ble karakterisert som eksemplarisk av internasjonale observatører, både med hensyn til valgdeltakelse og demokratiske spilleregler. «Mer enn ti millioner mennesker har avlagt stemme, og det er en klar overvekt til fordel for president Chávez' regjering,» erklærte USAs tidligere president Jimmy Carter 16. august, sammen med generalsekretær César Gavíria fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0