Dømt av media

I «Outreau-saken» i Frankrike ble 13 personer urettmessig anklaget for grove seksuelle overgrep mot barn i 2000. I mai 2004 ble de frikjent. Saken viser hvordan mediene ukritisk kan spre de verste anklager, for så å meske seg med de frikjentes opprørende historier. En lite arbeidskrevende og svært innbringende journalistikk.

desember 2004

Foran flere titalls TV-kameraer faller Alain Marécaux sammen i gråt idet han kommer ut av tinghuset i Saint-Omer 19. mai 2004. Øyeblikket er opprivende: «Jeg har mistet alt. De tok barna mine. De drepte min mor. Jeg måtte selge bedriften, selge huset. Jeg har ikke noe igjen … Hvordan skal jeg …»

Hovedvitnet i anklagene mot Marécaux har trukket tilbake forklaringen sin. Marécaux forvandles plutselig til en helt. En enstemmig presse beskriver ham som offer for «rettssystemets kollaps», «partiske» ekspertpsykologer, «uansvarlige» førskolelærere og selv «manipulerte» barn. Hvem husker i dette øyeblikket den anklagende nyhetssendingen TV-kanalen TF1 to år tidligere, 11. januar 2002, da millioner av TV-seere fikk se bilder av hjemmet til Marécaux? På dette tidspunktet satt både han og kona fengslet i forbindelse med det som da ble fremstilt som en grusom pedofili-sak. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal