En revolusjonshelts endelikt

38 år etter Che Guevaras død, forteller Richard Gott, en av de få journalistene som opplevde dette på nært hold, hvordan den bolivianske hæren transporterte liket til den argentinske revolusjonshelten til Valle Grande–godt hjulpet av amerikanske offiserer og CIA-agenter. I denne lille landsbyen «klargjorde» legepersonell liket før det ble presentert for all verdens media.

august 2005

For 38 år siden, i 1967, bodde jeg i Santiago i Chile. Jeg jobbet ved universitetet samtidig som jeg skrev for The Guardian. I januar fikk jeg vite av venner fra den chilenske venstresiden at Che Guevara var i Bolivia, og i mars samme år viste den bolivianske geriljaen seg for første gang. Allerede i april kom de første journalistene til en leir i Ñancahuazú, nær oljebyen Camiri. Kort tid etter ble en liten gruppe som hadde forlatt leiren – deriblant Régis Debray1 – fanget, og ført tilbake til Camiri. Samtidig ble Ches nyeste skrifter publisert i Havanna. Artikkelen Hvordan skape ett, to, tre… mange Vietnam, var en kraftig appell til den internasjonale venstresiden.

Jeg bestemte meg for å reise til Bolivia for selv å undersøke om dette landet virkelig kunne bli et nytt Vietnam. På internasjonalt nivå var det lite informasjon å finne om geriljaen i Bolivia. Derfor tok jeg i august toget over Andesfjellene, fra den chilenske havnebyen Antofagasta til La Paz, Bolivias politiske hovedstad.2 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal