Høylytte krav om FN-reformer

Organisasjonen er blitt gjort til latter gjentatte ganger i hele sin 60-årige historie, men den har aldri hatt et så svart år som i fjor

september 2005

For 60 år siden møttes de skadeskutte vinnerne av andre verdenskrig i San Francisco for å grunnlegge verdensorganisasjonen FN. En organisasjon som, slik den amerikanske FN-ambassadøren Henry Cabot Lodge senere formulerte det, ikke ville «bringe oss til paradis», men muligens «redde oss fra helvetet».

USAs president Franklin D. Roosevelt hadde stått i spissen for FN-prosjektet, og da han døde, 13 dager før konferansen i San Francisco, måtte Harry Truman overta. Sammenlignet med Truman, fremstår nåværende president George W. Bush som en stor verdensutforsker. Truman hadde bare vært i Europa én gang tidligere, for å kjempe under første verdenskrig. Men han forsto likevel viktigheten av USAs engasjement for De forente nasjoner. Han erklærte at USA ikke lenger kunne gjemme seg komfortabelt bak det han kalte en «mental Maginot-linje».1 Altfor mye sto på spill: «i en verden uten et slikt maskineri, ville vi for alltid være dømt til frykt for ødeleggelse. Det var viktig for oss å påta oss oppgaven, selv om begynnelsen var ufullkommen.»2 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal