Mapuche-kulturen og dens politiske fanger

Chile er en av de få statene i Sør-Amerika som ikke har ratifisert den internasjonale avtalen om urbefolkningenes rettigheter. I hele det 20. århundret har mapuche-folket levd i skyggen. De undertrykkes, og kalles raskt i sin politiske kamp for «terrorister».

februar 2006

Mørket senker seg over chekenkoenes landskap der eukalyptustrær dekker toppene så langt øyet kan se. Kulden er kommet og bålene er tent. Machi, sjamanen, som hvilte seg under et tre griper sin kultrun-tromme. Det er tid for mapuche-folkets tradisjonelle seremoni, guillatun. Denne 6. november 2005 skal seremonien være til minne om Alex Lemun, en gutt på sytten år, som ble drept av politiet i 2002. Familien har invitert mange, og flere kommer helt fra hovedstaden Santiago, 700 kilometer lenger nord. Andre trer for en kort stund ut av sine skjulesteder. Et titalls formenn i fellesskapene på landet omkring er fraværende, de soner fengselsstraff – noen av dem på opp til ti år.

Skyggene samles rundt rewe, en uthugget trestamme i form av en trapp opp mot himmelen, som troner midt i leiren. Skyggene hilser de fire himmelretningene og begynner sin purun, ringdansen. Ledet av machi, søker mapuche-folkets sang oppover mot åndene. En sang som myndighetene i Chile forsøker å stoppe. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal