Japan / USA Militærbaser

Den nye alliansen USA-Japan

Stillehavsasia er verdens nest største våpenmarked etter Midtøsten. Japan huser 89 amerikanske baser. Nå flyttes amerikanske tropper fra øya Okinawa til øya Guam, som ifølge strateger i Pentagon er et bedre utgangspunkt for å svare på aktiviteter fra de radikale islamske grupperingene som opererer i Sørøst-Asia. Japan kan i dag skilte med meget sofistikert militærutstyr og et tilsvarende stort årlig forsvarsbudsjett på rundt 40 milliarder dollar. De dekker også 75 prosent av de amerikanske basenes utgifter. Landet har imidlertid en pasifistisk grunnlov. Det utvidete militære samarbeidet mellom Japan og USA utvikler deres forsvarsferdigheter og teknologiske nyvinninger. Mens et politisk direktiv fra 1967 forbød Japan å eksportere våpen og militærteknologi, har nå Koizumi-regjeringen delvis opphevet dette i forbindelse med det amerikanske samarbeidet om rakettforsvar ? til nytte for japansk våpenindustri som Mitsubishi og Kawasaki Heavy Industries.

Posted on

Okinawa blir kalt «Keystone of the Pacific» fordi den er så sentral i den asiatiske geopolitikken. Siden 2. verdenskrig har denne øya fått erfare konsekvensene av strategiske beslutninger som har blitt tatt i Tokyo og Washington. Etter å ha vært arena i 1945 for et av de blodigste sammenstøtene i Stillehavskrigen,1 ble Okinawa en amerikansk militærkoloni. Øya var okkupert av USA inntil 1972, det vil si tjue år mer enn resten av Japan. På Okinawa er det 37 amerikanske baser, eller 26 000 militære og deres familier blant en lokalbefolkning på 1,35 millioner innbyggere.2 En konsentrasjon av militære midler på et såpass begrenset område – 100 kilometer lang og 15 kilometer bred. Dette er et sted med høy befolkningstetthet, som skaper utallige problemer i dagliglivet. Det er lydstøy langt over tillatte nivåer, og dessuten kriminalitet, ulykker under manøvrer, farlige treningsopplegg, deriblant trening med ekte kuler.

«Jeg hater basene,» forteller Tomohiro Yara. Han bor i nærheten av Kadena som er den største og mest aktive av alle amerikanske flybaser i Østen. «Det hender at jeg til og med blir vekket i 2-3 tiden om natten av bråket. Jetflyene flyr rett over hodet på meg og av og til detter metallbiter eller andre ting ned i hagen». Problemet med de amerikanske basene ble nok en gang et nasjonal affære i 1995 da en ung jente ble voldtatt av tre marinesoldater. «Det var et sjokk for folk. Situasjonen på Okinawa hadde ikke vært snakket om i media siden 1972 da den igjen kom inn under japansk kontroll,» sier Yara, journalist og medlem i lederutvalget i den lokale dagsavisen Okinawa Times. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Japan

0 kr 0
Gå til Toppen