Privatsfærens politiske retorikk

Billy Rays nye film om den største lekkasjen i amerikanske etterretningshistorie avslører dypereliggende sider i det amerikanske samfunnet. I 2001 ble Robert Hansson arrestert og siktet for spionasje. Hans karakterbrist er symptomatisk for det amerikansk samfunnet: Avsløringen er en beretning om hvordan privatlivet stadig mer gjennomsyres av politisk-religiøs retorikk.

juni 2007

18. februar 2001 arresterte amerikanske myndigheter FBI-agenten Robert Hansson. Det som har blitt kalt den største lekkasjen i amerikansk etterretningshistorie var et uomtvistelig faktum, og den nylig utnevnte justisministeren John Ashcroft måtte meddele pressen og det amerikanske folk at en av deres mest betrodde menn hadde solgt statshemmeligheter til Sovjet, og senere Russland, siden 1984.

Dette er opptakten til filmen «Breach», eller Avsløringen som den litt mindre presist blitt oversatt til på norsk. Filmens første bilder er autentiske opptak av det litt plagede ansiktet til Bush’ høyre hånd i sikkerhetspolitikken, John Ashcroft, i det han redegjør for arrestasjonen. Men med ham forsvinner imidlertid også det siste spor av storpolitikk denne spionthrilleren har å by på. Dette er altså ikke et spiondrama om politisk spill eller en actionfilm, men en fortelling om svik der den psykologiske motivasjonen er det bærende, og bristende, karakterelementet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal