Narkokrigen alle taper

«Krigen» mot narkohandelen i Mexico har vært fullstendig feilslått, så feilslått at president Felipe Calderón nå går
inn for å legalisere visse stoffer. I 2006 ble hæren satt inn for å bekjempe kartellene uten at det har fått bukt med volden
som følger i narkoens kjølvann, snarere tvert imot: Så langt i 2008 har 3800 blitt ofre for narkohandelens brutale forretningslogikk.
Le Monde diplomatique har besøkt «narkodelstaten» Sinaloa, der det antas at 60 prosent av økonomien er knyttet til narkotika.

Juan og Paco kjører i full fart gjennom gatene i Culiacán, hovedstaden i Sinaloa, en delstat som ligger på den meksikanske stillehavskysten, vis-à-vis delstaten Baja California (Nedre California). Klokka er nesten 23, og uten å senke farten kjører de forbi en lokal politibil. Juan sitter bak rattet, mens Paco snakker i walkietalkien. Begge to retter på slipset. Det spraker i walkietalkien: «Paco, det er fire døde, de ligger ved kirken, det er en Chevrolet, rød. Vi avventer info fra dere.» Man skulle tro vi befant oss i en politibil. Langt derifra. De to kollegene er begravelsesagenter, med en litt spesiell nisje: På visittkortet deres står det «Spesialist på skuddvekslinger».

Jobben deres er ikke enkel. Det gjelder å komme til åstedet før andre begravelsesbyråer – minst seks andre byråer bare i Culiacán har «spesialisert seg» på skuddvekslinger. Og mellom politiavhørene må de etablere kontakt med de pårørende for å tilby sine tjenester. «Folk kaller oss ’gribber’ og beskylder oss for å streife rundt familiene mens liket fortsatt ligger på bakken,» sier Paco. «Men jobben vår er nyttig, og vi er ikke arbeidsledige.» Straks vi ankommer åstedet, setter de i gang med å få tak i familiemedlemmenes navn, nærme seg foreldrene midt i den gråtende folkemengden, og bidra til å ta hånd om likene. Denne kvelden er de fire drepte knapt 25 år gamle. De er blitt skutt i bilen sin. Drapsmennene har flyktet uten å etterlate seg spor. «Som alltid,» sier Juan, og fortsetter: «Dette er dagligdags i Culiacán. Med disse er det totalt 13 drepte bare i dag.» Kollegene deres er på plass i en annen bydel, der de tar seg av et annet «narkooppgjør,» som det omtales som i avisene dagen etter. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

India som stormakt?

Neste sak

Revolusjonens glemte feminist

Mer Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting tyder så langt på at han vil lykkes.

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som begår ugjerninger ustraffet.

Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til de fire involverte ledernes store lettelse.

0 kr 0