Hardt mot hardt i Honduras

Forsoningen mellom Colombia og Venezuela har åpnet for at Honduras igjen kan bli medlem av Organisasjonen av amerikanske stater (OAS). Kuppresidenten Porfirio Lobo har derfor gått med på alle opposisjonens krav, men det gjenstår fortsatt mange tomme ord, forteller Le Monde diplomatiques utsendte.

juni 2011

I omgivelser som oser av motgang, søker tre hundre hytter av blått plastlerret ly under et brusende hav av oljepalmer. Insektene svirrer og summer, og lufta kjennes som våt bomull. En råtten sump der malariaen har fritt spillerom. Det er mange barn og eldre her. En bondekone rynker nesen i et snøft idet hun uttaler et navn: Miguel Facussé. «Han er en mektig mann som kan flytte fjell med pengene sine. Vi er redde for ham.»

Don Miguel Facussé: Honduras’ oligark, herre og mester i Bajo Aguán på den karibiske kysten nordøst i landet. 9. desember 2009 okkuperte en gruppe bønder landområder som han har tatt på urettmessig vis. I desember 2010 ble bøndene banket opp og jaget vekk av håndlangerne hans. Men bøndene står på sitt og har vendt tilbake til området, som kalles Paso Aguán. De peker bort mot veien som et stykke lenger unna krysser plantasjen til el terrateniente, landeieren. «Denne veien fører ut til hovedveien og er allemannseie. Men vaktene hans lar oss ikke passere. De nekter oss adgang til jorda vår, til bananplantasjene våre, til å fiske i elva. Vi er bokstavelig talt fanger.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal