Leder

Reelt demokrati

Noe er råttent i EU. Stéphane Hessel, motstandsmannen som var med å bygge opp den franske velferdsstaten etter andre verdenskrig og utarbeide FNs menneskerettighetserklæring, har gitt navn til bevegelser som langt overskrider den lille pamfletten Indignez-vous!

Posted on

I Spania har los indignados okkupert plasser i de største byene, som Puerta del Sol midt i Madrid (se artikkel på side 8–9). Og aganaktismenoi i Hellas okkuperte Syntagma-plassen foran det greske parlamentet, mens de folkevalgte politikerne på innsiden aksepterte en lånepakke fra IMF og EU, som sender enda flere mørke skyer over en allerede dyster framtid.

«Vi er indignerte, det er sant, men ikke bare det,» skriver !Democracia real ya! (Reelt demokrati nå!) i et manifest.[ref]Se www.democraciarealya.es.[/ref] «Hvis det bare var indignasjon som brakte oss sammen i byens gater og torg, ville bevegelsen vært mye svakere. I så fall ville vi gått hjem med en gang spenningen forsvant. Det er ikke det som har skjedd. Dette tyder på en vilje til å bli hørt som går langt utover ren indignasjon, en vilje som åpner seg for ny politikk basert på ideen om at ’politikk’ ikke bare, og i prinsippet ikke, er en profesjon – politikerklassens business – men snarere at politikk er det eneste middelet vi har til å løse problemer kollektivt.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver