Leder

Amerikansk skuffelse

Obama gikk til valg på «endring», uten å presisere hva det gikk ut på. Når hans første periode nå går mot slutten, er det ikke mange tegn til endring. En annen bevegelse har imidlertid dukket opp i skuffelsen over tingenes tilstand i amerikansk politikk og samfunn.

Posted on

Occupy Wall Street er det seneste tilskuddet til plassokkupasjonsbevegelsen som har spredd seg fra Kairo og Midtøsten til Athen og Madrid. Bevegelsen okkuperer Zuccotti Park som talende nok het Liberty Plaza inntil den ble privatisert i 2006 og omdøpt etter en tidligere styreformann i firmaet som kjøpte den.

Da Michael Hardt og Antonio Negri for over ti år siden lanserte begrepet «mengden» (multitude), ble det i stor grad avfeid på venstresiden som et forsøk på å erstatte klassebegrepet. Men denne «demokratiske våren» viser nettopp at fra alle klasser, etnisiteter og generasjoner kan danne et politisk subjekt sammen i ønsket om å etablere andre organiserings- og omgangsformer, snarere enn i felles ideer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver