Tigging

Tigging er ikke et samvittighetsspørsmål, det er ikke en økonomisk transaksjon der penger utveksles mot «god samvittighet». Det dreier seg snarere om et strukturelt problem det ikke går an å forby bort.

juni 2012

Norge er en forunderlig stille øy i utkanten av et stadig mer urolig Europa. I denne situasjonen skulle man tro solidaritet og forståelse var noe man kunne ta seg råd til. Samtidig er det vanskelig å gripe omfanget av krisen som stadig forlenges av den mislykkede sparepolitikken som de siste årene har blitt påtvunget eurolandene.

Sparepolitikken bringer med seg en ond spiral der stadig flere europeere mister sin økonomiske sikkerhet, samtidig som de sosiale ulikhetene øker drastisk og økonomiene krymper. Denne onde spiralen, med en kur som er verre enn det den skal helbrede, er nå i ferd med å bli traktatfestet. Med finanspakten tilsidesettes den demokratiske kontrollen over den økonomiske politikken til fordel for strenge automatiske ordninger unndratt både de nasjonale parlamentene og EU-parlamentet. Eneste kontrollinstans blir EU-domstolen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal