Narkokartellene tar over Mexico

Minst 47 500 meksikanere har så langt mistet livet i narkokrigen og millioner av meksikanere bevitner daglig grusomheter. Statsapparatet er i ferd med å miste all tillit. Meksikanerne har nå valgt en president fra det gamle autoritære partiet PRI av en enkel grunn, nemlig for å få inn noen som kan forhandle med narkotikakartellene og skape fred.

Politimennene trodde ikke sine egne øyne da de tok seg inn i fengselet i badebyen Acapulco på morgenen 7. november i fjor: Tjue prostituerte sover ved siden av fangene i cellene. Ransaking av cellene byr på flere overraskelser: flere hundre kilo marihuana, tv-er, cd-spillere, kamphaner og påfugler – narkobaronenes favorittkjæledyr, sammen med jaguarer.

Episoden sier noe om situasjonen i landet. Mexico har sakte men sikkert blitt ødelagt av organisert kriminalitet. Myndighetene kontrollerer nå verken fengslene eller store deler av territoriet. Los narcos nøyer seg ikke lenger med å forsyne det amerikanske markedet med kokain, amfetamin og marihuana, bestikke politikere for å beskytte virksomheten sin og drepe hverandre. Nå truer de hele den meksikanske staten fra nord til sør, til tross for en seks år lang krig mot narkotikatrafikk, som president Felipe Caldéron satte i gang under valgkampen i 2006 for å pynte på imaget sitt etter anklager om valgfusk. «Krigen» involverer mer enn 400 000 politimenn og 50 000 soldater. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal