Mistillit til staten

Hva skal man si når folk er overbevist om at de folkevalgte har fjernet seg for mye fra folket, blitt for korrupte og har for mange bånd til oligarkiets interesser til å tjene fellesskapet?

Sjansene burde vært små for en amerikansk presidentkandidat som har tjent seg søkkrik på finansspekulasjon, med tanke på at det bare er fire år siden de private bankene utløste en finanskrise der skattebetalerne måtte redde dem fra undergangen. Men den siste tidens usikkerhet rundt utfallet av det amerikanske valget skyldes utvilsomt en økende skepsis til statlig inngripen. Skepsisen har flere årsaker.

Først og fremst har de enorme budsjettunderskuddene etter to dyre kriger (Afghanistan og Irak), redningen av bankene og enorme, men sosialt urettferdige skatteletter satt spørsmålet om offentlig gjeld i sentrum av politikken. Men nå blander de som med et sukk sier «Vi skulle gjerne, men har ikke lenger midlene» seg med de som også er kritiske til de incestuøse forbindelsene mellom regjeringer og private bedrifter, til tidligere statslederes provoserende karrierevalg som lobbyister eller overbetalte foredragsholdere. Den gamle forestillingen om byråkratisk sløsing, unødvendige mellomledd og store, unødvendige prosjekter toppes av korrupsjonsmistanker. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Default thumbnail
Forrige sak

Den tapte generasjon

Default thumbnail
Neste sak

Velkommen til det åndelige dyrerike

Andre saker om Leder

Default thumbnail

Korrupt atferd

En tendens i tiden i nesten alle demokratier er velgernes følelse av

0 kr 0