Privatiseringen av et offentlig rom

På postkontorene, togstasjonene og flyplassene, i byutviklingsplanene og bykjernene så vel som i utkantene, tvinges alle som bruker offentlige rom til å gå gjennom kommersielle soner. Enhver dagdrømmende sprading skal erstattes med forbruk i strengt kontrollerte omgivelser.

Midt på 2000-tallet er Kjevik, flyplassen i Kristiansand, nylig pusset opp. Flyet er forsinket. Tid til å ta seg et glass med mine medreisende? «Ikke lenger mulig: kafeen, bordene og stolene befinner seg nå på den andre siden av sikkerhetskontrollen.» Det går en time. Ingen fly, ingen informasjon, og ingen bardisk. Jeg må gå til gaten for å få informasjon, men inngangen har forsvunnet. Se på det! Foran taxfree-butikken står det en sikkerhetsvakt: «Skal du til gatene? Gå her, gjennom butikken. Det er like etter kassene.» Komisk. Men hvorfor ikke? «Jeg skal bare spørre om informasjon. Jeg kommer tilbake, du husker meg igjen, ikke sant?» Sikkerhetsvakten svarer hjelpsomt: «Selvfølgelig, men du kan ikke gå tilbake samme vei. Hvis du går gjennom butikken må du gå gjennom tollen igjen.»

I stedet for en offentlig korridor direkte til gatene, må jeg gå gjennom en butikk fylt av leker, parfyme, sjokoladeesker og flasker med gin. Flyplassen som før var en stor åpen hall, har etter «moderniseringen» blitt splittet opp i tre deler med sikkerhetskontroll mellom hver del. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det var en gang i Athen

Neste sak

Krigen mot terror i Mali

Mer Økonomi

Plattformpopulismens profitable farse

I januar gikk flere tusen hobbyinvestorer sammen for å presse opp aksjekursen på selskaper som store investeringsfond hadde satset på at ville falle. Det var ingen revolusjon, men et skoleeksempel på Silicon Valleys populisme.

Full fart mot gårsdagens verden

De politiske tiltakene for å dempe den økonomiske krisen forårsaket av koronapandemien, synes bare å ha akselerert grunntendensene i samfunnet. Ulikhetene øker, og arbeidslivet blir stadig usikrere.

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med 14 andre asiatiske land.

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

Sovjetunionens problemfylte planer

Ordet planøkonomi forbindes ofte med Stalins totalitære regime, og blir gjerne brukt til skrekk og advarsel mot enhver tanke om alternativ økonomisk organisering. Men med koronapandemien, klimakrisen og dagens regnekraft har ideen om å styre samfunnets ressurser fått ny aktualitet.

0 kr 0